Haavisto Ylellä: Pandojen mahdollinen palauttaminen on Ähtärin eläinpuiston asia – "Ei siihen liity suuria ulkopoliittisia intohimoja"

1:45
Ähtärin eläinpuisto kertoo aloittavansa valmistelut pandojen palauttamiseksi Kiinaan

Pandojen mahdollinen palauttaminen Kiinaan on ulkoministeri Haaviston mukaan Ähtärin eläinpuiston asia.

Ulkoministeri Pekka Haavistolta (vihr.) kysyttiin lauantaina Ylen Ykkösaamussa, pitäisikö pandat palauttaa Kiinaan.

– Se on varmaan Ähtärin asia, ei siihen liity suuria ulkopoliittisia intohimoja, Haavisto vastasi kysymykseen.

Ykkösaamun pääteemoina olivat Suomen ja Ruotsin Nato-tiehen tulleet mutkat sekä Venäjän hyökkäyssotaan liittyvät asiat. Kysymys pandoista oli lähetyksen viimeinen, eikä Haavistolle tehty tästä asiasta lisäkysymyksiä.

Ähtäri valmistelee Lumi- ja Pyry-pandojen palauttamista

Ähtärin eläinpuisto kertoi perjantaina, että se alkaa valmistella Pyry- ja Lumi-isopandojen palauttamista Kiinaan. Taustalla on se, että eläinpuistolle esitetty viiden miljoonan euron avustuspakettiesitys vedettiin pois valtion lisäbudjetista.

Pandojen tilanteen selvittämiseksi ollaan perustamassa virkatyöryhmää. Ryhmä koostuu maa- ja metsätalousministeriön, valtiovarainministeriön sekä ulkoministeriön edustajista. Sen odotetaan aloittavan työnsä ensi viikolla.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen kertoi STT:lle perjantaina, että ministeriöiden pandatyöryhmän keskeinen työ on tarkistaa, kuinka paljon muuta kuin julkista rahaa tai valtion rahaa on löydettävissä pandojen ylläpitoon.

– Lisäksi saattaa nousta esiin se, onko tässä jotakin Suomen Kiina-suhteisiin liittyvää, sanoi Majanen STT:n haastattelussa.

Majasen mukaan ei ole tiedossa, että Kiina olisi ollut toistaiseksi yhteydessä Suomen viranomaisiin, tai Suomi Kiinan viranomaisiin, pandojen mahdollisesta palauttamisesta.

Myös ulkoministeriöstä ja tasavallan presidentin kansliasta kerrottiin perjantaina STT:lle, ettei Kiinalta ollut tullut pandojen tilanteeseen liittyviä yhteydenottoja.

9:54
Myös Pöllöraati keskusteli Ähtärin pandoista – katso perjantainen keskustelu!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja