Haavisto: Suomessa ei ole muodostettu kantaa Leopard-taistelupanssarivaunujen lähettämisestä Ukrainaan

Saako Ukraina kaipaamaansa aseapua? 8:41
Jarmo Lindberg avasi Huomenta Suomen lähetyksessä tärkeimmät syyt sille, miksi panssarivaunuja ei anneta Ukrainalle.

Haaviston mukaan esimerkiksi varaosien saatavuus Saksasta on varmistettava, vaikka se ei olisi muuten mukana avussa.

Suomessa ei ole vielä muodostettu tarkkaa kantaa siihen, millaiseen koalitioon se voisi osallistua Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen lähettämisessä Ukrainaan. Näin kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto Euroopan unionin ulkoministerien kokouksen jälkeen Brysselissä maanantaina.

Saksasta riippumaton koalitio taistelupanssarivaunujen lähettämiseksi on noussut keskusteluun, koska Saksa ei ole saanut päätöstä Leopard-vaunujen lähettämiseksi toistaiseksi tehtyä. Saksaan on kohdistunut julkisuudessa kovaa painetta, mutta Haaviston mukaan maat puhuivat kokouksessa ennen kaikkea omasta tilanteestaan.

– Ehkä henki tässä keskustelussa oli, että se ei auta, jos moitimme toisiamme hitaudesta tai päätösten puutteesta, hän sanoi.

Saksa voisi ainakin periaatteessa estää myös muita toimittamasta Leopard-vaunuja Ukrainaan. Aktiivisimmin mahdollisia Saksasta riippumattomia Leopard-lähetyksiä on rummutettu Puolasta, eikä Saksa olisi ulkoministeri Annalena Baerbockin puheiden perusteella Puolaa estämässä.

Haavisto ei siis kuitenkaan lähtenyt ottamaan kantaa siihen, voisiko Suomi olla tällaisessa koalitiossa mukana ilman Saksaa.

–  Tässä voi olla elementtejä, joissa sen valmistajamaan panosta tarvitaan joissakin asioissa, hän sanoi.

"Varaosien saatavuus varmistettava"

Haavisto sanoi, että Suomi on monien pienempien "kontribuoijien" tavoin tilanteessa, jossa katsotaan suuremman koalition muodostumista. Hän huomautti, että on varmistettava muun muassa varaosien saatavuus valmistajalta eli käytännössä Saksasta.

– En ole panssarivaunutekniikan asiantuntija. Mutta sen verran ymmärrän, että nämä ovat laitteita, jotka vaativat päivittäistä huoltoa, ylläpitoa tai koko huoltoketjun osaamista, huoltajien koulutusta ja ajajien koulutusta näitä vaunuja varten, Haavisto sanoi.

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) on sanonut, että Suomi on Leopard-keskusteluissa mukana. Hän ei kuitenkaan suostunut vahvistamaan perjantaina avun koordinoimiseen keskittyneen kokouksen jälkeen STT:lle, millaisessa roolissa Suomen apu tulisi.

Myös Haavisto puhui asiassa Savolan tavoin.

Siunaus puolen miljardin paketille

EU:ssa Ukrainan puolustustaistelua on ristiriitaiselta kuulostavalta nimestään huolimatta tuettu muun muassa EU:n rauhanrahastosta. Ulkoministerit antoivat kokouksessa siunauksensa puolen miljardin uudelle apupaketille sieltä.

Paketissa on mukana sekä tappavaa että muuta apua, kuten talvivarusteita.

Lisäksi sopimukseen päästiin 45 miljoonan euron paketista sotilaiden koulutusohjelmalle. Tähän on tiettävästi tullut ainakin aiemmin soraääniä muun muassa Unkarilta. Huolessa on ilmeisesti ollut kyse ainakin siitä, tekisikö sotilaiden ja erityisosaajien kouluttaminen EU-maissa EU:sta sodan osapuolen.

Haavisto sivuutti kysymyksen, miten soraääniä esittäneet on saatu mukaan pakettiin. Hänen mukaansa projekti on lähtenyt liikkeelle niin nopesti ja hyvin, että jopa koulutuksen lisäämisestä on ollut puhetta.

Lue myös:

    Uusimmat