Puolustusvaliokunnan Häkkänen: Suomi ei näillä näkymin vie panssarivaunuja Ukrainaan – "Omasta puolustuksestamme ei voi tinkiä"

Suomelta suuri apupaketti Ukrainaan – MTV:n kirjeenvaihtaja Ramsteinin tukikohdassa Saksassa 8:34
Suomelta suuri apupaketti Ukrainaan – MTV:n kirjeenvaihtaja kertoi tuoreimmat tiedot Ramsteinin tukikohdassa Saksassa

Suomi on päättänyt tähän asti ylivoimaisesti suurimmasta sotilasapupaketista Ukrainaan. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen kertoo, että panssarivaunuja ei olla Ukrainaan toistaiseksi Suomesta viemässä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Suomen uusimman Ukrainan-apupaketin arvo on 400 miljoonaa euroa, kun kaikkien tähän asti annettujen apupakettien arvo on yhteensä 190 miljoonaa euroa. 

Suomen sotilastuki Ukrainalle nousee paketin myötä yli puoleen miljardiin euroon.

– Koko länsi antaa nyt vahvempaa aseapua Ukrainalle, jotta Venäjä saadaan ajettua pois Ukrainasta. Suomen tämän päivän paketti on ennätyssuuri. Näin tulevat myös muut länsimaat toimimaan, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen totesi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Suomen kansallinen turvallisuus ei paketin suuruudesta huolimatta Häkkäsen mukaan vaarannu.

Paketti ei sisällä taistelupanssarivaunuja 

Apupaketti sisältää raskasta aseistusta ja ampumatarvikkeita, mutta ei Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja.

– Jos Euroopassa suuret Nato-maat päättävät, että Ukrainalle annetaan taistelupanssarivaunuja, Suomen tukee olla jollain omalla panoksella mukana, Häkkänen toteaa.

– Se panos on kuitenkin todennäköisesti pieni, koska meidän maantieteellinen sijaintimme Venäjän rajanaapurina ja tietysti Naton ulkopuolella tarkoittaa sitä, että meidän omasta puolustuksestamme ei voi tinkiä. 

Sen sijaan, että Suomesta lähetettäisiin kokonaisia vaunuja Ukrainaan, Suomesta voidaan Häkkäsen mukaan antaa niihin varaosia. Lisäksi suomalaiset voisivat olla mukana kouluttamassa vaunujen käyttöä ukrainalaisille.

Saksa ei vielä päättänyt Leopardeista

Saksan uuden puolustusministerin Boris Pistoriuksen mukaan maa ei ole vielä päättänyt, toimittaako se Leopard-taistelupanssarivaunuja Ukrainalle tai antaako se luvan muiden maiden panssarien luovuttamiseen.

Asiasta on hänen mukaansa linjannut kanslerin virasto.

Hän kommentoi asiaa lehdistötilaisuudessa Saksan Ramsteinissa, jossa on käynnissä Ukrainalle annettavaa kansainvälistä aseapua koskeva kokous.

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo Pistoriuksen sanoman olleen se, että kaikki maat, jotka haluavat luovuttaa Leopardeja Ukrainalle, voivat jo valmistella asiaa. Valmistelua voisi olla esimerkiksi koulutuksen antaminen ukrainaissotilaille ja varaosahuoltoon varautuminen.

Panssareita on Euroopassa käytössä noin 2 300. Suurin osa vaunuista on Saksalla. Suomella on niistä 200.

– Puola voisi luovuttaa panssareita vaikka heti. Samoin Slovakia ja Tshekki lupasivat tänään, että jos niille Saksasta (lupa annetaan), ne voivat antaa vaunut Ukrainalle saman tien.  

Lue myös:

    Uusimmat