Haavisto perui vierailunsa Nepaliin

Kehitysyhteistyöministeri Pekka Haavisto on peruuttanut vierailunsa Nepaliin maan sekavan sisäpoliittisen tilanteen vuoksi. Päätös asiasta tehtiin varhain aamulla Hanoissa, jossa Haavisto on kaksipäiväisellä vierailulla.

Haavisto korosti, ettei vierailun peruuttaminen ole poliittinen vastalause Nepalin sisäpoliittiselle kiehunnalle. Hänen mukaansa tilanne Nepalissa on nyt sellainen, että maan hallitukselle on syytä antaa työrauha eikä ministeritason vierailu siksi ole mahdollinen.
-Tilanne on vaikea myös isäntien kannalta, kun ministeritasolla tullaan maahan, jossa on hallituskriisi. Nyt näyttää siltä, että vierailusta olisi vaikea saada sitä hyötyä, mikä ministerivierailuista yleensä saadaan, Haavisto sanoi toimittajille.

Nepalin hallitusta vastaan esitettiin joulun alla epäluottamuslause. Pääministeri Sher Bahadur Deuba ilmoitti voittaneensa luottamusäänestyksen, mutta tilanne on jatkunut epäselvänä. Maassa järjestetään tammikuun lopulla täydennysvaalit, ja sisäpoliittinen kiehunta jatkunee ainakin siihen saakka.

Saattaa vaikeuttaa suhteita

Nepalin sisäpolitiikka on ollut ailahtelevaista jo jonkin aikaa. Nepal siirtyi 30 vuoden absoluuttisen monarkian kauden jälkeen monipuoluedemokratiaan vuonna 1990. Sen jälkeen maassa on ollut kolme melko lyhytaikaista kokoomushallitusta, joista nykyistä johtaa sosiaalidemokraatteja vastaavaa Nepalin kongressipuoluetta edustava Deuba.

Haaviston mukaan sisäpoliittinen epävakaus saattaa pitkällä aikavälillä vaikeuttaa myös Suomen ja Nepalin välistä kehitysyhteistyötä.
-Nepalissa on toimiva demokratia, eikä tietenkään kuulu Suomelle, keitä nepalilaiset valitsevat parlamenttiinsa tai hallitukseen. Uusien hallituksien sitoutuminen vanhojen kanssa tehtyihin sopimuksiin ei ole kuitenkaan ollut aina toivotun kaltaista, hän totesi.

Haaviston oli määrä matkustaa Nepaliin tiistaina, mutta vierailun peruuntumisen myötä hän pidentää vierailuaan Laosissa isäntien toivomuksesta. Laos on esittänyt toiveen vierailun jatkamisesta useaan otteeseen saadakseen järjestetyksi "korkean tason" tapaamisen. Haaviston mukaan kyseessä on todennäköisesti Laosin presidentti.

Haaviston mukana olevat virallinen ja liikemiesvaltuuskunta matkustavat Nepaliin aiemman aikataulun mukaisesti. Valtuuskuntaa johtaa alivaltiosihteeri Kirsti Lintonen. Ministeri itse korostikin, että vierailu toteutuu kaikesta huolimatta korkealla tasolla. Ja kaikki keskustelut, joita kehitysyhteistyösektorilla tarvitaan, voidaan käydä aiempien suunnitelmien mukaisesti.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat