Haaveista totta – tällaista on asuminen Espanjassa!

Moni suomalainen haaveilee asumisesta kaukana Suomen loskakeleistä ja kylmistä, pimeistä talvista. 52-vuotias Marita teki rohkean ratkaisun ja teki haaveistaan totta. Nyt Marita ja hänen miehensä asuvat Fuengirolassa.

Marita, 52, asuu Espanjan auringossa. Suomen loskaiset kelit ja talven pimeys saivat Maritan aviomiehensä kanssa muuttamaan Fuengirolan lämpöön.

– Olen todistettavasti jo alle 20 vuoden ikäisenä kärvistellyt Suomen talvikelejä ja tuumannut, että esi-isät ovat varmaan olleet Etelä-Espanjasta, Marita nauraa.

– Mitä vanhemmaksi tulin, sitä ankeammaksi muuttuivat vaakasuoraan satavat räntäkuurot sekä pimeys. Aviomieheni, joka on 12 vuotta minua vanhempi, pääsi eläkkeelle vuonna 2009 ikänsä puolesta. Meillä oli jo hieman aiemmin virinnyt ajatus Suomesta lähdöstä. Espanjalla on verosopimus Suomen kanssa eli suomalaista eläkeläistä verotetaan Espanjassa, jos hän asuu täällä yli puolet vuodesta. Lisäksi Suomen ja Espanjan hintatasot vaikuttivat päätökseen. Espanjasta oli myös meikäläisen melko helppo löytää töitä.

Hälytyslaitteistoon kannattaa investoida

Uusi koti löytyi Maritan mukaan suhteellisen vähällä vaivalla ja apuna pari käytti niin suomalaisia kuin englantilaisiakin kiinteistönvälittäjiä.

– Prosessi ei ollut vaikea. Teimme jo heti alkuun päätöksen, että halusimme mieluummin mukavalla paikalla ja hyvällä näköalalla varustetun kerrostaloasunnon kuin kodin aivan rannalta kosteuden vuoksi. Syynä oli myös se, että alkuun mieheni sukkuloi Suomen ja Espanjan väliä. Omakotitalon ostaminen olisi ollut paljon sitovampaa, Marita kertoo.

Espanjassa asumisesta löytyy niin hyviä kuin huonojakin puolia, mutta Maritan mukaan erilaiseen elämäntyyliin kannattaa suhtautua rennosti.

– Espanja on byrokratian luvattu maa. Pääsääntöisesti et saa palvelua missään virastossa muuten kuin espanjan kielellä. Työttömyysluvut ovat todella korkeat ja tämä aiheuttaa asuntomurtoja ja muuta rikollisuutta. Kannattaakin investoida hälytyslaitteistoon ennen kuin kutsumattomat vieraat tulevat kylään. Jokaisessa maassa on kuitenkin omat hyvät ja huonot puolensa. Helpoiten täällä selviää "maassa maan tyylillä" eli ei pidä olla liian tiukkapipoinen. Liikenne on usein kaoottista, mutta ei pidä liikaa tuijotella sivupeileihin. Helsingin liikenteeseen tottunut pärjää täällä oikein hyvin.

– Muuten täällä elämä on aika lailla kuten Suomessa, viikot olen töissä ja viikonloput vapaalla. Mutta esimerkiksi ruoan hinta on todella paljon alhaisempi kuin Suomessa ja myös ravintolassa syöminen melko edullista. Elämänmeno on pääsääntöisesti rennompaa johtuen varmasti myös lempeämmästä ilmastosta. Talvikuukausinakin voi nauttia auringonvalosta.


Hannakaisa Taskinen, hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat