24-vuotias Emma päätti jättää yrityksensä Suomessa ja muuttaa Ruotsiin keskellä pahinta korona-aikaa – päätös on herättänyt kummastusta lähipiirissä: "Ihmiset kauhistelevat"

Miten länsirajalla suhtaudutaan uusiin koronasuosituksiin? MTV Torniossa, jossa liikenne rajan yli Ruotsiin jatkuu vilkkaana 6:50
Miten länsirajalla suhtaudutaan uusiin koronasuosituksiin? MTV vieraili pari viikkoa sitten Torniossa, jossa liikenne rajan yli Ruotsiin jatkuu vilkkaana.

Kajaanilainen Emma Komulainen on aina tiennyt, ettei halua asua loppuelämäänsä Suomessa. Muutama kuukausi sitten hän tutustui Facebookin kautta poikaystäväänsä, mikä sinetöi päätöksen muuttaa Ruotsiin. Perjantai-iltana Komulainen starttasi autonsa kohti Turun satamaa ja Ruotsia.

Kajaanilainen Emma Komulainen, 24, on asunut koko elämänsä Kajaanissa. Hän on kuitenkin aina tiennyt, ettei halua jäädä Suomeen pysyvästi. Tarkkaa ajatusta siitä, minne hän muuttaisi, ei Komulaisella kuitenkaan ole ollut.

Muutama kuukausi sitten Komulainen tutustui Facebookin kautta mieheen, ja he alkoivat seurustella. Jatkuva Kajaanista Turkuun ajaminen ja Ruotsiin matkustaminen alkoi käydä raskaaksi, ja Komulainen alkoi miettiä, voisiko muuttaa Ruotsiin.

– Siinä miehen ollessa töissä ajelin ympäriinsä ja mietin, että täällähän olisi kiva asua. Mietin, mitä siellä sitten tekisi ja millaisen yrityksen perustaisi, kun en kieltäkään kovin hyvin osaa.

Komulainen kertoi ideastaan poikaystävälleen, ja alkoi valmistella muuttoa hyvin nopealla aikataululla. Viimeistään Komulaisen veljen asunnontarve laittoi muuttosuunnitelmat käytäntöön.

– Annoin vuokra-asuntoni veljeni käyttöön, silloin oikeasti oli lähdettävä.

"Teen joskus aika spontaanejakin ratkaisuja"

Komulainen haki ruotsalaista henkilötunnusta ja myi suurimman osan omaisuudestaan. Mukaan hän aikoo ottaa vain tietokoneen, työkaluja ja vähän muuta omaisuutta.

Rakennusalan yrityksensä hän jättää Suomeen.

– Kyllästytti olla toisen renkinä, joten puolitoista vuotta sitten perustin oman yrityksen. Isäni on yrittäjä, joten olen kasvanut siihen. En ole tehnyt mitään toimenpiteitä yritykseni suhteen, vaikka Ruotsiin muutankin. Mistä tietää, jos sen toiminta joskus jatkuukin, Komulainen pohtii.

Ruotsi ei ole Komulaiselle ennestään kovin tuttu paikka.

– Tukholmassa en ollut käynyt koskaan aiemmin. Teen joskus aika spontaanejakin ratkaisuja. Joskus kävi mielessä, että muuttaisinko Pohjois-Ruotsiin. Päädyin nyt kuitenkin etelään Södertäljeen.

Korona ei ole vaikeuttanut muuttoa Ruotsiin

Ruotsissa koronavirustilanne on ollut pitkään vakava. Tällä hetkellä Ruotsi kuuluu THL:n liikennevalomallin mukaisesti punaisiin riskimaihin, mikä tarkoittaa sitä, että riski tartunnalle on huomattavasti korkeampi kuin Suomessa tai se ei ole luotettavasti arvioitavissa. Ruotsista Suomeen saapuvalle suositellaan 14 vuorokauden karanteenia.

Ruotsin koronatilanne ei ole kuitenkaan vaikuttanut merkittävästi Komulaisen muuttosuunnitelmiin.

Esimerkiksi rajan ylittämisessä korona ei Komulaisen mukaan näy käytännössä mitenkään.

– Kukaan ei ole kysellyt mitään, kerran tulli tarkasti autoni. Henkilötunnusta hakiessani varoiteltiin, että sen saamisessa saattaa koronan takia mennä tavallista pidempään. Senkin sain kuitenkin puolessatoista viikossa.

Koronan vaikutus näkyy Komulaisen mukaan lähinnä ihmisten asenteissa.

– Ihmiset kauhistelevat ja äitinikin päivitteli, että hyvään aikaan päätin muuttaa, Komulainen naurahtaa.

Komulaista korona ei sen suuremmin huoleta.

– Oma taktiikkani sen kanssa on, että kun käyttää järkeä, pääsee pitkälle. Suomessa vierailemista se vähän hankaloittaa, kun joka kerta pitäisi jäädä kahden viikon karanteeniin. Joudun kuitenkin ehkä hoitamaan vielä töitä Suomessa silloin tällöin.

Idearikkaana avoimin mielin kohti länsinaapuria

Komulainen muuttaa Ruotsiin käytännössä tyhjän päälle. Yritys jää Suomeen ja suurin osa omaisuudestakin on myyty, mutta Komulaisella on paljon ideoita tulevaisuuden varalle.

– En ole stressannut hirveästi sitä, miten työkuviot siellä menevät. Minulla on pitkä kokemus rakennusalalta ja luotan siihen, että saan omat bisnekseni kulkemaan siellä.

Komulaisella on jo uusi liikeidea mielessä, jota aikoo Ruotsissa viedä eteenpäin.

– Isäni kanssa olemme myyneet kattohuopaleikkureita Suomessa. Ruotsin markkinat ovat kiinnostaneet jo pitkään ja nythän sinne on helpompi lähteäkin.

Komulainen lähtee Ruotsiin avoimin mielin ja suunnitelmat melko avoinna.

– Ideoita on vaikka minkälaisia, kunhan keksisi mitä lähtee tekemään.

Auto starttaa lauantaiaamuna

Kielen osaamattomuus jännittää Komulaista hiukan. Hän kuitenkin uskoo, että pärjää Ruotsissa ja kielenkin oppii nopeasti.

– Yläasteella ihmettelin, että mihin me koskaan tarvitsemme ruotsin kieltä. Repesin huutonauruun, kun opettajani sanoi, että joku meistä saattaa joskus vaikka muuttaa Ruotsiin. Enpä olisi arvannut, että juuri minä olen luokka-asteeltamme ainoa, joka Ruotsiin päätyy, Komulainen ihmettelee.

Komulainen autoineen lähtee Turusta kohti Ruotsia lauantaiaamuna. Ennen sitä täytyy vielä auttaa veljeä muutossa.

– Ajattelin, että autan vielä häntä ja perjantai-iltana lähden ajamaan kohti Turkua. Auto on jo pakattuna, Komulainen kertoo perjantaiaamun tunnelmista.

Lue myös:

    Uusimmat