Mainos

Haag: Metsä-Botnian tehdashanke ei uhkaa ympäristöä

Haagin kansainvälisen tuomioistuimen mukaan Metsä-Botnian tehdashanke Uruguayssa ei ole välitön uhka ympäristölle. Käytännössä päätös tarkoittaa, että rakennustyöt Uruguayssa voivat jatkua.

Haagin kansainvälinen tuomioistuin on päättänyt, ettei sillä ole perusteita määrätä Metsä-Botnian kiisteltyä tehdashanketta keskeytettäväksi. Käytännössä päätös tarkoittaa, että rakennustyöt Uruguayssa voivat jatkua.

Argentiina vaati rakennustöiden jäädyttämistä, koska maan mukaan hanke pilaa maiden välisen rajajoen ympäristön. Tuomioistuimen mukaan tästä ei kuitenkaan ole selviä todisteita.

Metsä-Botnia sekä espanjalainen Ence rakentavat parhaillaan suuria sellutehtaita Uruguayjoen varteen. Botnian tehdas on jo puoliksi valmis, Encen projekti on edennyt hitaammin.

- Ei ole mitään todisteita siitä, että pelkkä Uruguayn päätös tehtaiden rakentamisesta aiheuttaa välitöntä peruuttamattomien vahinkojen uhkaa Uruguayjoen vesiympäristölle, tuomioistuin totesi lausunnossaan.

Tuomioistuimen mukaan myöskään alueen väestö ei ole tällä hetkellä suuressa vaarassa. Botnia ja Ence ovat vakuuttaneet, että tehtaat rakennetaan kansainvälisiä ympäristövaatimuksia vastaaviksi.

Tuomioistuimen presidentti Rosalyn Higgins muistutti kuitenkin, ettei päätös vielä tarkoita, että tehtaat on nyt todettu lopullisesti ongelmattomaksi. Se arvioidaan vasta varsinaisessa oikeudenkäynnissä, joka voi kestää jopa vuosia.

Periaatteessa Botnian tehdas voidaan siten määrätä suljettavaksi vielä myöhemminkin, mikäli ympäristövahingoista löydetään todisteita.

Botnian tehtaan on tarkoitus aloittaa toimintansa jo ensi vuonna. Rakennushanke lähentelee arvoltaan miljardia euroa, ja se on kaikkien aikojen suurin suomalaisinvestointi ulkomaille. Myös suomalais-ruotsalainen Stora Enso on suunnitellut vastaavaa tehdashanketta Uruguayhin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.