Mainos

Häädetyt ranskalaistyöttömät uhkasivat jatkaa mielenosoituksia

Ranskan työttömät ilmoittivat jatkavansa mielenosoituksia sen jälkeen kun mellakkapoliisi hääti työttömät suurimmasta osasta vallattuja työvoimatoimistoja. Poliisi tarttui mielenosoituksiin kovalla kädellä, kun työttömät torjuivat pääministeri Lionel Jospinin eilen tarjoaman miljardin frangin suuruisen apupaketin. Jospin myös vetosi televisiolähetyksessä suoraan työttömiin, että nämä lopettaisivat työvoimatoimistojen valtaukset.

Poliisi evakuoi tänään kaikkiaan 14 vallatuista 26 työvoimatoimistosta. Silminnäkijöiden mukaan poliisirynnäköt sujuivat pääosin rauhallisesti. Osa mielenosoittajista lähti vapaaehtoisesti, osa jouduttiin kantamaan ulos. Sisäministeri Jean-Pierre Chevenementin mukaan kaikki valtaajat eivät olleet työttömiä.
-Emme voi sallia tämänkaltaisten tilanteiden kehittymistä, Chevenement sanoi ja jatkoi, että työvoimatoimistojen on jo korkea aika jatkaa toimintaansa.

Mielenosoitusryhmä AC:n johtaja Christophe Aguitton tuomitsi kuitenkin poliisin väliintulon, sillä se ei hänen mukaansa jättänyt mielenosoittajille aikaa tutustua heille tehtyihin ehdotuksiin. Aguittonin mukaan eri puolilla Ranskaa mieltään osoittaneet aikovat tavata lähiaikoina keskustellakseen tulevista painostuskeinoista.

Uusia mielenosoituksia

Neljä mielenosoitusryhmää sekä kommunistijohtoinen ammattijärjestö CGT ovat jo suunnitelleet tiistaiksi koko maan laajuisia mielenosoituksia. Mielenosoittajat ovat voittaneet puolelleen ranskalaisten sympatiat, sillä monet ranskalaiset pelkäävät työnsä menetystä. Ranskan työttömyysaste on 12,4 prosenttia, yksi Euroopan korkeimmista. Työttömien mielenosoitukset ovat yksi Jospinin 7-kuukautisen hallituksen vaikeimmista kriiseistä. Jospinilla ovat keinot vähissä, sillä hän on sitoutunut leikkaamaan julkisen talouden alijäämän kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta tänä vuonna, jotta Ranska täyttäisi Emu-vaatimukset.

Jospinin mukaan lisäkulut rasittaisivat maan jo ennestään kireää budjettia ja suistaisivat kasvua ja työllisyyttä tavoittelevan talouspolitiikan raiteiltaan. Yleinen työttömyyskorvausten nostaminen maksaisi Jospinin mukaan kymmeniä miljardeja frangeja. Jospin aikoo nyt tarkastella korvausjärjestelmää uudelleen ja kääntyä ammattijärjestöjen ja työttömien yhdistysten puoleen. Hän pyytää näiltä ehdotuksia uuteen hädänalaisia koskevaan lainsäädäntöön, joka on määrä esitellä ensi maaliskuussa.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.