Guyanan ja Venezuelan presidentit tapaavat ensi viikolla

Venezuela pyrkii liittämään yli puolet Guyanan maapinta-alasta itseensä.

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro ja Guyanan presidentti Irfaan Ali tapaavat torstaina selvittääkseen maidensa kiristyneitä välejä.

Venezuela haluaa liittää Guyanan länsiosassa sijaitsevan Essequibon öljyalueen itseensä. Viikko sitten sunnuntaina Venezuelassa järjestetyssä kansanäänestyksessä 95 prosenttia äänestäjistä tuki alueen liittämistä osaksi maata. Tiistaina Venezuela esitti venezuelalaisen provinssin muodostamista Essequibon alueelle.

Eteläamerikkalaisen johtajakaksikon tapaamista isännöi Karibialla sijaitseva Saint Vincent ja Grenadiinit. Maan pääministeri Ralph Gonsalves sanoi kutsuneensa molempien osapuolten toiveesta tapaamiseen myös Brasilian presidentin Luiz Inacio Lula da Silvan.

Yhdysvallat, Britannia ja monet Etelä-Amerikan maat ovat vedonneet osapuoliin jännitteiden lievittämiseksi ja rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi. Lisäksi YK:n turvallisuusneuvosto keskusteli perjantaina tilanteesta suljetuin ovin.

Noin kaksi kolmasosaa Guyanan pinta-alasta käsittävällä Essequibon alueella asuu noin 125 000 ihmistä, kun Guyanassa on yhteensä noin 800 000 asukasta.

Guyana hakee ratkaisua Haagista

Maduro kertoi X-viestipalvelussa aikovansa puolustaa "Venezuelan historiallista oikeutta" tapaamisessa.

– Jälleen kerran päihitämme kansaamme kohdistuvat valheet, provokaatiot ja uhat, Maduro kirjoitti viestissään.

Ali sanoi Guyanan olevan täysin valmis ratkaisemaan asian Haagin kansainvälisen tuomioistuimen (ICJ) kautta.

Guyana on hakenut YK:n alaiselta ICJ:ltä Venezuelan ja Guyanan nykyisten rajojen vahvistamista. Venezuela on kyseenalaistanut tuomioistuimen päätäntävallan kysymyksessä.

Nykyiset rajat perustuvat vuonna 1899 solmittuun sopimukseen. Tuolloin Guyana oli vielä Britannian siirtomaa.

Lue myös:

    Uusimmat