Guyanan asevoimien helikopteri kateissa lähellä Venezuelan raja-aluetta

Etelä-Amerikassa Guyanan asevoimien helikopteri on kateissa lähellä Guyanan ja Venezuelan välistä raja-aluetta, kertovat viranomaiset. Helikopterissa oli seitsemän ihmistä.

Guyanan asevoimien esikuntapäällikön Omar Khanin mukaan yhteys helikopteriin menetettiin pian nousun jälkeen. Alueella on ollut huono sää.

Khan lisäsi, ettei hänellä ole tietoa joka viittaisi siihen, että Venezuelalla olisi osuutta katoamiseen.

Venezuelan ja Guyanan välillä on ollut viime aikoina jännitteitä kiistellyn öljyalueen vuoksi. Venezuela esitti tiistaina venezuelalaisen provinssin muodostamista Guyanan Essequibon alueelle. Venezuelassa järjestettiin sunnuntaina kansanäänestys, jossa 95 prosenttia äänestäjistä tuki Guyanan läntisen puoliskon liittämistä osaksi Venezuelaa.

Lisäksi Venezuela on myöntänyt valtio-omisteiselle öljy-yhtiölleen luvan aloittaa öljynporauksen alueella. Essequibossa tiedetään olevan runsaasti öljyvaroja.

Guyana on ilmoittanut pyytävänsä apua YK:n turvallisuusneuvostolta, jos Venezuela aikoo ryhtyä jatkotoimiin Essequibon liittämiseksi sunnuntain kansanäänestyksen jälkeen.

Osapuolet sopivat pitävänsä viestintäkanavat auki

Guyana ja Venezuela sopivat keskiviikkona pitävänsä viestintäkanavat auki estääkseen kiistan nopean kärjistymisen. Samaan aikaan kummankin valtion rajanaapuri Brasilia on ilmoittanut lisäävänsä asevoimiensa joukkoja lähellä raja-aluetta.

Yhdysvallat on kuvaillut tilannetta huolestuttavaksi ja kertonut seuraavansa sitä läheisesti.

Venezuelan ja Guyanan välisestä tilanteesta kysyttäessä YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin edustaja sanoi, että pääsihteeri tukee vahvasti rauhanomaisia keinoja kansainvälisten kiistojen ratkaisemiseksi.

Guyanan presidentti Irfaan Ali on kertonut maan asevoimien olevan hälytysvalmiudessa.

Venezuela kertoi keskiviikkona pidättäneensä Yhdysvaltain kansalaisen. Venezuela syyttää pidätetyn juonineen öljy-yhtiö ExxonMobilin kanssa Venezuelan sunnuntaisen kansanäänestyksen estämiseksi

Öljy-yhtiö oli löytänyt vuonna 2015 lupaavia öljyesiintymiä kiistellyltä Essequibon alueelta. Yhdysvaltalaismedian mukaan Venezuelan keskiviikkona vahvistama pidätys olisi tapahtunut jo lokakuun lopulla.

Venezuelan oikeusministeri Tarek William Saab väitti lisäksi, että Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin neuvonantaja Damian Merlo ja Venezuelan opposition jäseniä olisi myös osallistunut juoneen, joskaan heitä ei ole ainakaan vielä pidätetty.

Analyytikko: Venezuela painostaa neuvottelupöytään

Venezuelan ulkoministeriö on syyttänyt Guyanan presidentti Alia vihreän valon näyttämisestä Yhdysvaltain asevoimien läsnäololle Essequibossa, jota Guyana venezuelalaisministeriön mukaan "tosiasiassa miehittää".

Essequibon alueella asuu noin 125  000 ihmistä, kun Guyanassa on yhteensä noin 800  000 asukasta. Guyana on Britannian entinen siirtomaa, joka itsenäistyi vuonna 1966.

Ajatushautomo International Crisis Groupin analyytikko Mariano de Alva arvioi keskiviikkona, että Venezuelan strategiana on painostaa Guyanan hallitusta neuvotteluihin alueen hallinnasta.

Lue myös:

    Uusimmat