Gustafssonin matkustuskielto päättyy

Bodominjärven kolmoissurmasta epäillyn Nils Gustafssonin matkustuskielto on ohi, sillä syytettä ei kyetty nostamaan kahden kuukauden sisällä toukokuussa pidetystä vangitsemisesta.

Bodominjärven kolmoissurmasta epäillyn Nils Gustafssonin matkustuskielto päättyy huomenna, sillä keskusrikospoliisi ei hae sille jatkoa.

Rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan päätöksestä ilmoitettiin kiellon määränneelle Espoon käräjäoikeudelle tänään.

Poliisi ei usko, että Gustafsson pyrkisi pakoon saati että vuosikymmeniä ilmeisen nuhteetonta elämää viettänyt mies alkaisi tehtailla uusia rikoksia.

- Elävä elämä on myös aiemmin osoittanut, että matkustuskiellolla ei tämän kaltaisissa jutuissa ole juurikaan tutkintaa edistävää merkitystä, Haapala myöntää.

Näin ollen Gustafsson saa tästedes liikkua vapaasti ja hän saa matkustuskiellon takia pois otetun passinsa takaisin. Tähän asti Gustafssonin on täytynyt olla poliisin tavoitettavissa kotipaikkakunnaltaan Espoosta.

Matkustuskieltoon liittyy usein muitakin rajoituksia kuin poistumiskielto tietyltä alueelta, mutta niistä Haapala ei halua lausua mitään.

Käräjäoikeuden matkustuskieltopäätös on julistettu salaiseksi. Tyypillisesti matkustuskieltoon määrätty voidaan velvoittaa esimerkiksi ilmoittautumaan poliisille säännöllisin väliajoin tai viettämään yöt kotonaan. Gustafsson on noudattanut hänelle määrättyjä rajoituksia säntillisesti. Muutaman kerran hänelle on myönnetty lupa poistua kieltoalueen ulkopuolelle toimittamaan asioitaan. Viime aikoina hän on saanut olla virkavallalta suhteellisen rauhassa, sillä häntä on kuulusteltu viimeksi alkukesästä.

Tutkinta lopuillaan

Gustafsson oli ensin pari kuukautta vangittuna, mutta pääsi toukokuun lopussa pois tutkintavankeudesta. Hänelle silloin annettu matkustuskielto raukeaa nyt, koska syytettä ei kyetty nostamaan kahden kuukauden määräajan sisällä vapauttamisesta.

KRP:n esitutkinta on loppusuoralla, mutta sen valmistumista viivyttävät vielä ulkomailta odotetut asiantuntijalausunnot. KRP on lähettänyt näytteitä rikosteknisiin tutkimuksiin mm. Britanniaan ja Saksaan, eikä täyttä varmuutta lausuntojen saamisen aikataulusta ole. Näytteet on lähetetty ulkomaisiin laboratorioihin, koska kyse on niin vanhoista näytteistä, että niiden tutkiminen vaatii erityisosaamista. Maailmalla samantyyppisiä tutkimuksia on arkeologian puolella tehty jopa tuhansia vuosia vanhoille näytteille.

Haapalan mukaan toiveena on, että esitutkinta saataisiin päätökseen ja juttu voitaisiin siirtää syyttäjälle elokuun aikana. Syyttäjäksi on nimetty Espoon johtava kihlakunnansyyttäjä Tom Ifström.

Poliisi epäilee Gustafssonin surmanneen kolme toveriaan telttaretkellä Espoon Bodominjärvellä kesäkuussa 1960, jolloin hän oli 18-vuotias.

"Kamala kevät"

Asianajajansa Riitta Leppiniemen mukaan Gustafsson kiistää ehdottomasti surmanneensa ketään. Puolustus toivoo nyt, että tutkinta saataisiin valmiiksi ja juttu käsiteltyä mahdollisimman pian, vaikka matkustuskiellon raukeamisen jälkeen syytteen nostamisella ei enää olekaan määräaikaa.

- Tottakai hän on siitä tyytyväinen, että matkustuskieltokin päättyi, vaikka vallinneen yhteisymmärryksen vuoksi se ei ihan hirvittävästi ole käytännön elämää häirinnyt. Onhan tämä silti ollut hänelle kamala kevät, Leppiniemi sanoo.

Tutkintavankeudesta vapauttamisensa jälkeen Gustafsson välitti julkisuuteen toiveen, että hän saisi olla rauhassa kotonaan. Leppiniemen mukaan toive on ensimmäisen viikonlopun hässäkän jälkeen toteutunut kiitettävästi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat