Guayanan avaruuskeskus, kunniamerkkejä ja uudet pandat, jos nykyiset kuolevat – näihinkin asioihin Suomi on budjetoinut rahaa vuodelle 2020!

Miten hallituksen budjettilinjaukset vaikuttavat tavallisen kansalaisen elämään – yksityistalouden ekonomisti:"Tavalliselle keskituloiselle ihmiselle ei paljon eroa näy" 4:06
Miten hallituksen budjettilinjaukset vaikuttavat tavallisen suomalaisen kukkaroon? Katso video syyskuulta!

Hallitus on julkistanut talousarvionsa vuodelle 2020. Valtaosa rahoista menee tavanomaisiin asioihin koulutuksesta maanpuolustukseen ja sote-menoihin. Joukossa on kuitenkin myös yllättävämpiäkin kohteita.

Suomi tekee runsaasti yhteistyötä erilaisten kansainvälisten järjestöjen kautta, ja tämä näkyy myös Suomen vuoden 2020 budjetissa.

Esimerkiksi Etelä-Amerikassa Ranskan Guayanassa sijaitsevaan avaruuskeskukseen on budjetoitu 625 000 euroa. Euroopan avaruusjärjestö ESA, johon Suomi kuuluu, hyödyntää keskusta toiminnassaan.

Tiede-, kulttuuri- ja kasvatusjärjestö Unescon jäsenyys kustantaa noin 1,4 miljoonaa ja rikospoliisijärjestö Interpolin jäsenyys noin 420 000 euroa.

Mikäli pandat kuolevat, uudet saadaan tilalle

Eläimet aiheuttavat valtiolle monenlaisia menoeriä.

Muun muassa suurpetojen aiheuttamien porovahinkojen korvaamiseen on budjetoitu 7,5 miljoonaa euroa.

Jopa Kiinan Suomelle vuokraamat pandat Lumi ja Pyry on huomioitu.

– Suomeen tulleiden pandojen mahdollisen kuoleman varalta myönnetään valtuus sitoutua enintään 2 000 000 euron suuruiseen Kiinan kansantasavallalle maksettavaan uusien pandojen toimittamisesta aiheutuvaan korvaukseen, esityksessä todetaan.

Taidehankintoja, kunniamerkkejä ja vankeja töihin

Pelastustoimelle ja hätäkeskuksille myönnetään 266 000 euron määräraha ilma-alusten hyödyntämiseen etsintä- ja pelastustehtävissä. Metsäpalojen tähystykseen on varattu 600 000 euroa.

Kansallisgallerian taidehankintoihin on varattu 729 000 euroa, ja käynnissä olevaan Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -hakuun ollaan myöntämässä ensi vuodelle 200 000 euron potti.

Vankien työllistämiseen avolaitostyöllä budjetoidaan 4,7 miljoonaa euroa, ja valtion virkamiehille tai muille saajille myönnettäviin kunniamerkkeihin uppoaa 700 000 euroa.

Satunnaiset poiminnat ovat kuitenkin vain murto-osa koko valtion budjetista – Suomen valtion menot ovat ensi vuonna budjettiesityksen mukaan 57,6 miljardia euroa.

Lue myös:

    Uusimmat