Guggenheimista löytyi väärennös, Bukowskia huijattiin – Taiderikoksilta ei ole suojassa kukaan

Helsingin kaupunginvaltuusto päättää ensi viikon keskiviikkona, rakennetaanko Helsinkiin Guggenheim-taidemuseo. Vain päivää aikaisemmin Helsingin käräjäoikeudessa alkaa Suomen suurimman taiderikosvyyhdin oikeudenkäynti.

Taideväärennöksiin liittyvästä kansainvälisestä rikollisuudesta ovat saaneet osansa myös Guggenheim ja Huutokauppatalo Bukowskis.

Venetsian Guggenheim-museon kokoelmista löytyi pari vuotta sitten ranskalaisen taidemaalarin Fernand Légerin työksi väitetty ja sellaisenaan museon kokoelmiin ostettu Contraste de Formes -teos.

Ydinfyysikot todistivat työn väärennökseksi. Näyttelyihin saakka teos ei milloinkaan päässyt, mutta jo väärennöksen päätyminen Guggenheim-kokoelmiin on kohtalainen skandaali.

Suomessa omat huijauksensa

Suomen keskusrikospoliisin tutkimassa taiderikosvyyhdissä selvisi, että Huutokauppatalo Bukowskin ruotsalaiselle omistajalle Eva Lundinille oli myyty vuonna 2009 Légerin väärennetty teos Composition Murale yli puolella miljoonalla eurolla. Siis Bukowskin omistajalle!

Bukowskis oli arvioituttanut maalauksen Léger-asiantuntijalla, joka piti maalausta aitona. KRP:n tutkinnassa tammikuussa 2014 kiinni jäänyt väärentäjä on kuitenkin tunnustanut teoksen väärennökseksi.

KRP:n tutkinnassa paljastui myös, että ainakin kuusi Helsingissä ja Tukholmassa Bukowskin huutokaupoissa myytyä teosta ovat olleet väärennöksiä. Bukowskis ilmoitti vuosi sitten ostavansa kyseiset maalaukset ostajilta takaisin yhteensä noin 800 000 eurolla.

Yksi taidehistorian kuuluisimmista väärentäjistä, saksalainen Wolfgang Beltracchi väärensi satoja tauluja 40 vuoden aikana. Teoksia päätyi lukuisten arvostettujen taidemuseoiden seinille.

Beltracchi ehti huijata paitsi taideasiantuntijoita myös tienata taidehuutokaupoissa miljoonia euroja ennen kuin jäi kiinni. Hänet tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankeuteen vuonna 2011.

Nämä kaikki kertovat siitä, että taideväärennöksiltä ei ole suojassa kukaan. Taidemarkkinoiden omassa intressissä on edelleen vähätellä väärennösongelman olemassaoloa väittämällä, että kyse on marginaalisesta ongelmasta.

Tosiasia on, ettei ongelmia voi lakaista maton alle. Taidemarkkinat elävät kuplassa.

KRP: Väärennösten arvo 15 miljoonaa

KRP:n esitutkinnan mukaan epäillyt henkilöt ovat levittäneet väärennettyä taidetta kaikkiaan noin 15 miljoonan euron arvosta. Rikosvyyhtiin liittyy paljon kansainvälisiä kytkentöjä eikä se kalpene Beltracchi-tapaukselle, kuten pian nähdään.

Ensi viikolla julkisiksi tulevat taiderikosvyyhdin pöytäkirjat paljastavat mitä uskomattomampia tietoja muun muassa siitä, miten juonikkaasti väärennöksiä on tehty, myyty eteenpäin ja millaisia suunnitelmia niihin kaikkinensa on liittynyt.

Helsingin kaupunginhallitus päätti äänin 8–7 esittää kaupunginvaltuustolle Guggenheim-taidemuseon hyväksymistä. 

Guggenheimia puuhataan nyt siis Pohjolan perukoille, jossa taiderikollisuus rehottaa. Miten Guggenheim-säätiö on tähän varautunut?

Lue myös:

    Uusimmat