Yhdysvaltain presidentti Joe Biden: Sosiaalisessa mediassa leviävät väärät koronatiedot tappavat ihmisiä

Yhdysvaltain hallinto on kiristänyt otteitaan sosiaalisen median yhtiöiden osalta.

Maan presidentti Joe Bidenin mukaan sosiaalisessa mediassa koronaviruksesta ja -rokotteista julkaistavat virheelliset tiedot johtavat kuolemiin.

–  Ne tappavat ihmisiä, sanoi Biden, joka painotti koronaviruksen leviävän rokottamattomien keskuudessa.

Biden esitti väitteensä toimittajille Valkoisessa talossa ennen Marylandissa sijaitsevaan Yhdysvaltain presidentin lomahuvilaan Camp Davidiin lähtemistä.

Viranomaisten mukaan sosiaalisessa mediassa on levitetty laajalti vääriä tietoja koronarokotteista, joita yhtiöiden halutaan karsivan julkaisualustoiltaan.

Koronarokotteet ovat hyvin laajalti saatavilla Yhdysvalloissa, mutta monet rokotteista kieltäytyvistä ovat sanoneet, etteivät luota rokotteisiin.

Rokoteskeptisyyttä lisäävät paitsi rokotevastaisten aktivistien verkossa levittämät virheelliset tiedot myös republikaanipoliitikot, jotka väittävät hallinnon yrittävän lisätä kontrolliaan rokotteiden avulla.

Valkoisen talon lehdistösihteerin Jen Psakin mukaan Facebook ja muut yhtiöt eivät ole tehneet tarpeeksi. Hänen mukaansa kaikkien tulisi tehdä osansa sen eteen, että oikean tiedon leviäminen saadaan varmistettua.

Psakin mukaan Valkoinen talo aikoo jatkossa tuoda aktiivisemmin esiin, jos viranomaiset kokevat jonkin tiedon olevan väärää. Väärien tietojen vastaisten toimien voimistuminen sai oikeistomediassa heti aikaan syytöksiä siitä, että Biden yrittää saada kansalaisten mielipiteet "isonveljen" valvonnan alle.

Pieni joukko tuottaa valtaosan väärästä rokotetiedosta

Psaki painotti, että Facebookin tulisi erityisesti reagoida nopeammin, jotta ongelmajulkaisut saataisiin nopeammin linjoilta.

–  Noin 12 ihmistä tuottaa 65 prosenttia rokotevastaisesta väärästä tiedosta sosiaalisen median alustoilla, Psaki sanoo nimeämättä kyseisiä henkilöitä.

–  Kaikki heistä ovat edelleen aktiivisena Facebookissa, vaikka osan pääsy on jopa estetty muilla alustoilla.

Facebookin edustaja kertoi AFP:lle, ettei yhtiö anna sellaisten väitteiden häiritä, mille yhtiö ei koe löytyvän tukea faktoista.

–  Fakta on, että yli kaksi miljardia ihmistä on saanut virallisia tietoja covid-19:stä ja rokotteista Facebookista, enemmän kuin mistään muualta internetistä. Yli 3,3 miljoonaa amerikkalaista on myös käyttänyt meidän rokotteen etsintä -työkaluamme selvittääkseen, mistä ja miten saada rokote, hän kertoi AFP:lle.

–  Faktat osoittavat, että Facebook auttaa pelastamaan henkiä. Piste, hän julistaa.

Facebook valjastanut faktantarkistajia

Facebook on saanut jo aiemmin paljon kritiikkiä valheellisen tiedon leviämisen mahdollistamisesta alustallaan. Edustaja ei AFP:n haastattelussa ottanut kantaa virheellisen tiedon leviämisen vaikutuksiin.

Aiemmin yhtiö kertoi "aggressiivisia toimista" väärää korona- ja rokotetietoa vastaan. Facebook kertoi poistaneensa yli 18 miljoonaa koronaan liittyvää väärää tietoa ja poistaneensa virheellisiä tietoja levittäneitä tilejä.

Facebook on valjastanut mittavan määrän ulkopuolisia faktantarkastajia, jotta yhtiön alustalla olevia tietoja saataisiin siistittyä. Faktantarkastukseen on värvätty myös uutistoimisto AFP.

Lue myös:

    Uusimmat