Guardian: asiantuntijoiden mukaan Venäjä sekaantuu Yhdysvaltain presidentinvaaleihin todennäköisesti myös 2020

Asiantuntijoiden mukaan Floridan osavaltio joutuu todennäköisesti uudelleen vaalihyökkäyksen kohteeksi vuoden 2020 presidentinvaaleissa, kertoo brittilehti Guardian.

Florida joutui hakkeroinnin kohteeksi jo vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Osavaltion äänet ovat tunnetusti olleet monissa vaaleissa ratkaisevassa vaa'ankielen asemassa.

FBI:n johtaja Christopher Wray ja muut tiedusteluviranomaiset ennustavat, että Venäjä ja mahdollisesti muut tahot saattavat yrittää häiritä seuraavia vaaleja.

Guardianin mukaan myös monet vaaliturvallisuuden asiantuntijat ovat huolissaan useista heikkouksista vaalijärjestelmässä, joka sisältää esimerkiksi rekisteritietoja äänestäjistä. Puutteet tekevät Floridasta jälleen kiinnostavan häirinnän kohteen.

Kybertorjuntayritys Cyber Defence Labsin toimitusjohtaja Robert Anderson nostaa esille Floridan jatkuvat ongelmat äänten merkitsemisessä.

– Se voi antaa Venäjän kaltaiselle ulkomaalaiselle toimijalle mahdollisuuden läpäistä järjestelmä ja sekoittaa heidän toimintaansa, Anderson kertoo Guardianille.

Vaalien uudistusohjelman johtaja Larry Norden Brennan Center for Justice -ajatushautomosta sanoo, että Florida on ratkaiseva osavaltio myös vuonna 2020, ja siksi osavaltion vaaliviranomaisten pitää varautua uusiin häirintäyrityksiin.

Hakkeroijat tunkeutuivat kahden kunnan järjestelmiin

Osa Floridan vaaliongelmista tuli jo aiemmin julki erikoissyyttäjä Robert Muellerin raportissa ja Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitean tutkimuksessa Venäjän sekaantumisesta vaaleihin.

Florida onkin pyrkinyt suurin harppauksin vahvistamaan sähköisiä äänestysjärjestelmiään sitten vuoden 2016. Vastaisuuden varalle on muun muassa otettu käyttöön laitteita, jotka tarkkailevat mahdollisia häirintäyrityksiä.

Senaatin tiedustelukomitean raportin mukaan osavaltiota varoitettiin jo ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja venäläisten hakkerien uhkasta. Varoitukset eivät pysäyttäneet hakkerien hyökkäyksiä, joita tapahtui ainakin kahdessa Floridan kunnassa.

Toistaiseksi ei ole löytynyt näyttöä siitä, että hyökkääjät olisivat onnistuneet muuttamaan äänimääriä.

Tiedustelukomitean jäsen senaattori Ron Wydenin mukaan Floridan pitäisi Virginian ja Coloradon osavaltioiden tapaan siirtyä paperiseen äänestykseen, koska se on kaikkein turvallisin tapa äänestää.

– Valtio ei vaadi rutiininomaisia, tiukkoja vaalien jälkeisiä tarkastuksia. Se tarkoittaa, että voi olla mahdotonta havaita, onko vaaleja hakkeroitu. 

Lue myös:

    Uusimmat