Mainos

Greepeace protestoi lisäydinvoimasuunnitelmia vastaan

Lisäydinvoiman lobbaajat perustelevat hakemustaan kotimaisen energiatuotannon turvaamisella. Greenpeace pitää voimayhtiöiden toimintaa painostuksena.

Energiayhtiöt ilmoittivat eilen, että kuudennen ydinvoimalan ympäristöselvitykset alkavat Loviisassa ja Olkiluodossa. Ensimmäiset suunnitelmat ydinvoiman lisärakentamisesta herättivät heti suuria tunteita. Greenpeacen aktivistit kiipesivät tänä aamuna Fortumin pääkonttorin katolle ja kiinnittivät sinne banderollinsa.

- Se oli kahden eri yhtiön koordinoima mediastuntti, jolla pyrittiin painostamaan hallitusta ydinvoiman suhteen ja ja ennen kaikkea se, että valtionyhtiö on tässä mukana, se on erittäin kyseenalaista, Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta painottaa.

Fortumin lisäksi mukana on vahvasti Pohjolan Voima, Olkiluodon ydinvoimaloiden pääomistaja.

Pohjolan Voiman mukaan yhtiön tavoitteena on turvata kotimainen energiantuotanto. PVO:n johtaja Timo Rajala ei halua Suomen jäävän liikaa venäläisen tuontienergian varaan. Rajala pelkää, että Venäjän kaavailemat puutullit voivat laajentua myös energiapuolelle.

- Puutulleissa on kyse siitä, että halutaan pakottaa investoimaan omaan maahan ja raaka-aineen vientiä yritetään kiristää. Niin energiapuolella on tulossa samanlainen tilanne, että omaan maahan tarvittaisiin investointeja. Kyllä se herättää kysymyksen, käyttäydytäänkö tässäkin samalla lailla, Rajala maalailee.

Lähtölaukauksen eilen saanut uusi ydinvoimala kiinnostaa myös ulkomailla, mukaan haluaa ainakin saksalainen energiajätti Eon.

- Kiinnostusta on paljon ja omistuksen järjestämisestä ei tule ongelma. Enemmänkin tulee ongelma siitä, ketkä sitä saavat, koska halukkaita on enemmän kuin annettavaa, mutta tämä kysymys jätetään tuonne vuoteen 2009 asti keskustelun alaiseksi, Raja kertoo.

Energiayhtiöt perustelevat lisäydinvoiman rakentamista Greenpeacelle tutuilla ympäristösyillä. Ydinvoiman rooli korostuu, kun Suomi yrittää selviytyä EU:n kovista päästötavoitteista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.