Greenpeace: Kehitysmaihin viedään paljon laitonta elektroniikkajätettä

Ympäristöjärjestö Greenpeace kertoo paljastaneensa, kuinka kierrätykseen tarkoitettua elektroniikkajätettä viedään laittomasti Iso-Britanniasta Nigeriaan käytettynä tavarana.

Nigeria on yksi maista, johon teollisuusmaat vievät myrkyllistä elektroniikkajätettään.

Greenpeace kertoo, että se varusti korjauskelvottoman television paikannuslaitteella ja seurasi, mihin televisio joutuu Hampshire County Councilin kierrätyspisteestä. Sen sijaan, että televisio olisi turvallisesti ja lain mukaisesti purettu Britanniassa tai Euroopassa, kierrätysyhtiö BJ Electronics toimitti sen eteenpäin käytettynä tavarana, minkä jälkeen se päätyi Nigeriaan.

Greenpeacen seuraama televisio oli korjauskelvoton, ja se olisi pitänyt luokitella vaaralliseksi jätteeksi. Järjestön mukaan missään vaiheessa ennen Nigeriaan lähtevään konttiin lastaamista ei tarkistettu toimiiko televisio.

EU-lainsäädännön mukaan vaarallista jätettä ei saa viedä OECD:n ulkopuolisiin maihin, eikä rikkinäisiä elektronisia laitteita saisi viedä maasta.

- Elektroniikkatuotteiden valmistajat voivat lopettaa tämän laittoman ja myrkyllisen kaupan varmistamalla, ettei heidän tuotteissaan ole vaarallisia komponentteja. Heidän on otettava täysi vastuu tuotteidensa turvallisesta kierrätyksestä ja siten laitettava loppu kasvaville elektroniikkajätteen kaatopaikoille, jotka myrkyttävät ihmisiä ja ympäristöä kehitysmaissa, sanoo Greenpeacen ympäristömyrkkykampanjoitsija Martin Hojsik.

Purkajat altistuvat myrkyllisille kemikaaleille

Elektroniikkajätteen viennin kieltävästä lainsäädännöstä huolimatta EU:sta lähtee päivittäin Afrikkaan tuhansia vanhoja elektroniikkalaitteita ja niiden osia. Jotkin laitteista korjataan ja otetaan uudestaan käyttöön, mutta suuri osa päätyy hajotettavaksi.

Köyhimmät ihmiset, usein lapset, purkavat televisioita, matkapuhelimia, pelikonsoleita ja muita sähkölaitteita, joita tuodaan tonneittain kehitysmaihin.

Ilman minkäänlaista suojaa nämä ihmiset altistuvat voimakkaasti myrkyllisille kemikaaleille, elohopealle, lyijylle ja kadmiumille.

Eurooppa, Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea käyttävät kehitysmaita elektroniikkajätteen kaatopaikkoina.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat