Mainos

Göteborgin mellakat puhuttivat EU:ssa

EU:n oikeus- ja sisäasiainministerit ovat hyväksyneet Eurooppa-neuvoston kokousten ja vastaavien tapahtumien turvallisuuden parantamista koskevat ehdotukset.

EU:n oikeus- ja sisäministerit korostavat, että kansalaisten tulee voida ilmaista vapaasti mielipiteensä ja osallistua mielenosoituksiin. Samaan aikaan ministerit kuitenkin tuomitsevat demokraattisia oikeuksia väärinkäyttävien väkivaltaiset toimet mielenosoituksien yhteydessä.

Göteborgin EU-mellakka, poliiseja kadulla

Tänään hyväksytyssä turvallisuutta koskevissa päätelmissä todetaan, että eurooppalaista yhteistyötä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden alalla tulee tehostaa ja kehittää nykyistä operatiivisemmaksi. Erityisesti päätelmissä mainitaan vuonna 1997 hyväksytty yhteinen toiminta yhteistyöstä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden alalla sekä Schengenin yleissopimuksen 46 artikla, joka koskee tietojenvaihtoa tällaisissa tapauksissa.

Suomi korosti omassa puheenvuorossaan kansalaistensa perustuslakiin pohjautuvaa mielenosoitusoikeutta. - Epäilyjä mielenosoitusoikeuden väärinkäytöstä ei tule herättää kevein perustein, vaan niiden on perustuttava konkreettiseen näyttöön. Mielenosoitusoikeutta ei voida rajoittaa vain sillä perusteella, että henkilö kuuluu jäsenenä johonkin kansalaisjärjestöön, totesi suurlähettiläs Antti Satuli.

Schengenin yleissopimuksen mukaan sisärajatarkastukset voidaan palauttaa, mikäli yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sitä edellyttää.

Suomi sai hyviä kokemuksia sisärajatarkastusten palauttamista vastaavasta tilanteesta Helvetin enkelien vuosikokouksen yhteydessä vuonna 2000. Tapahtuman yhteydessä ei sattunut merkittäviä järjestyshäiriöitä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.