Google kielsi palveluidensa käytön alle 16-vuotiailta – näin kierrät ikärajan rikkomatta käyttöehtoja

0:30

Google on nostanut ikärajansa monissa Euroopan maissa 16-ikävuoteen. Uusi ikäraja koskee myös Suomea.

VIDEO: Mitä kaikkea Google tietää minusta? Näin voit tilata jättiyhtiön keräämän datan itsellesi!

Muutoksen myötä alle 16-vuotiaat eivät voi itse luoda Google-tiliä ja käyttää näin vapaasti Googlen palveluja, kuten Gmail-sähköpostia ja Android-laitteita.

Google ilmoittaa myös sivuillaan, että palvelu saattaa poistaa tilit, joissa syntymäaika on valehdeltu.

Ikärajan korotus johtuu toukokuussa voimaan tulleesta Euroopan tietosuoja-asetuksesta, jossa palvelujen ikärajaksi on asetettu 16 vuotta. Yle kertoo, että tietosuoja-asetus jättää kuitenkin kansallista liikkumavaraa ikärajan määrittämiseen 13–16 vuoden välille.

Suomessa tietosuojalaki on myöhässä

Esimerkiksi Ruotsissa ja Iso-Britanniassa ikäraja Googlen palveluille on 13 vuotta, sillä valtioilla on omat, maakohtaiset lailla määrätyt ikärajansa.

Ylen mukaan myös Suomessa vastaavien palveluiden ikäraja olisi tarkoitus laskea 13 vuoteen, mutta nyt tietosuojalain asettaminen laahaa jäljessä. Tällä hetkellä laki on perustuslakivaliokunnassa, kertoo Yle, ja arvioi, että se hyväksyttäisiin todennäköisesti aikaisintaan vasta loppuvuodesta.

Myös esimerkiksi Facebookin omistava WhatsApp nosti keväällä ikärajansa 16-vuoteen. Tosin pikaviestipalvelussa ikärajan noudattamista ei käytännössä valvota.

Alle 16-vuotiaiden on kuitenkin mahdollista käyttää Googlen palveluita rikkomatta käyttöehtoja. Tällöin aikuinen voi luoda lapselleen Google-tilin Family Linkin avulla.

Lähteet: Google 1&2, Yle

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja