Gloria-myrsky aiheutti harvinaisen sääilmiön: Vaahto vyöryi kaupungin kaduille Kataloniassa – katso video!

0:18
Katso, miten vaahto vyöryi kaupungin pikkukaduille Kataloniassa – Gloria-myrsky aiheutti harvinaisen sääilmiön

Espanjaa riepotellut Gloria-myrsky aiheutti Katalonian alueella sijaitsevan merenrantakaupunki Tossa de Marin kaduille vaahtokylvyn.

Tossa de Marin asukkaat ja vierailijat joutuivat hoitamaan tiistaina arkiaskareitaan vaahdon keskellä, kun Gloria-myrskyn nostattamat aallot saivat meren vaahdon vyörymään kohti kaupungin keskustaa.

Vaahto ei yleensä ole vaarallista ihmisille, mutta sen kanssa kannattaa kuitenkin välttää kontaktia, sillä mukana voi kulkeutua ihmiselle ja ympäristölle haitallisia aineita, varsinkin kun se muodostuu lähellä ihmisasutusta.

Muualla Espanjassa Gloria-myrskyn uskotaan aiheuttaneen ainakin neljän ihmisen kuoleman, ja sadat ovat edelleen ilman sähköä. Turistien suosimalla Mallorcalla on jouduttu väistelemään monien metrien korkuisia aaltoja.

Merivaahto harvoin vyöryy maalle asti

Merivaahtoa syntyy, kun meressä olevat pienhiukkaset, kuten suodattuneet suolat, rasvat, kuolleesta levästä ja eläimistä irtoavat proteiinit, ja veteen kulkeutuneet synteettiset kemikaalit sekoittuvat kovan tuulen synnyttämässä aallokossa.

Yhdysvaltain kansallinen meritutkimuslaitos vertaa asiaa siihen, jos otat pienen määrän merivettä lasiin ja ravistat – pinnalle syntyy vaahtoa. Kyseessä on sama ilmiö, mutta vettä ravistelee ihmisen sijaan tuuli. 

Vaahtoa syntyy jatkuvasti meren aallokossa, mutta joskus sitä kerääntyy niin paljon, että se vyöryy aallokon mukana maalle. Näin kävi muun muassa vuonna 2012 Skotlannissa, kertoo BBC. Se on kuitenkin hyvin harvinaista.

Vaahtoa syntyy luonnossa muutenkin, mutta esimerkiksi fossiiliset polttoaineet, viemärijäte ja puhdistusaineet voivat lisätä sen muodostumista. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja