Mainos

Gingrich arvosteli Kiinaa

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Newt Gingrinch arvosteli Kiinaa kovin sanoin kansalaisten perusvapauksien kieltämisestä. Pekingissä tänään opiskelijoille puhunut Gingrich totesi, että poliittisen vapauden täytyy toteutua samalla kun talouden toimintaa vapautetaan.

-Me emme näe omaan kokemukseemme perustuvaa vaatimusta vapaudesta sopimattomana puuttumisena toisen maan sisäisiin asioihin. Me näemme sen suurimpana lahjana, mitä voimme antaa maailmalle, Yhdysvaltain poliittiseen järjestelmään viitannut Gingrich sanoi.

Kiinan johto on perinteisesti torjunut vaatimukset ihmisoikeuksista ja poliittisista vapauksista puuttumisena Kiinan sisäisiin asioihin. Gingrichin mukaan Yhdysvallat pyytää Kiinaa vain toteuttamaan omaa perustuslakiaan. Sitä kai voidaan pitää oikeutettuna, Gingrich kysyi.

Nelipäiväisellä vierailulla Kiinassa oleva Gingrich tapasi eilen Kiinan presidentin Jiang Zeminin. Jiang sanoi Kiinan ja Yhdysvaltain suhteiden olevan nyt kuin "auringonpaistetta sateen jälkeen", vaikka Taiwan on edelleen herkkä kysymys maiden suhteissa.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.