Mainos

Gibraltar-kiista kiristyy Britannian ja Espanjan välillä – YK apuun?

Gibraltar hankaa jälleen Espanjan ja Britannian keskinäisiä välejä. Nyt Espanja suunnittelee avun pyytämistä YK:lta muutaman viikon jatkuneen kiistan ratkaisuksi, kertoo espanjalaisen El Pais -lehden diplomaattilähde.

Lehti ei tarkentanut, aikooko Espanja vaatia Britanniaa luopumaan Gibraltarista vai noudattamaan tiettyjä sopimuksia. Asian nostaminen kansainvälisen yhteisön käsiteltäväksi merkitsee kuitenkin ilmapiirin muutosta ja jännityksen kiristymistä entisestään.

Espanja on vaatinut useasti Britanniaa luopumaan omistusoikeudestaan niemenkärkeen. Britannia ei aio siitä luopua, koska maa haluaa kunnioittaa gibraltarilaisten toiveita, jotka ovat brittimyönteisiä.

Gibraltar on aiheuttanut toraa maiden välille tasaisin väliajoin. Uusin riita syttyi, kun Gibraltar aloitti heinäkuun lopussa keinotekoisen riutan rakentamisen.

Hitautta rajalla

Gibraltarin mukaan rakenteilla oleva riutta auttaa hoitamaan kalakantoja ja ehkäisemään liikakalastusta. Espanja sanoo riutan heikentävän merkittävästi kalastajien mahdollisuutta harjoittaa elinkeinoaan. Espanja on kuitenkin rakentanut rannikolleen monia vastaavia riuttoja.

Viime viikkoina Gibraltarin ja Espanjan välisen rajan ylitys on ollut hidasta ja jonot ovat venyneet pitkiksi, sillä espanjalaiset rajavartijat ovat tarkistaneet yli pyrkiviä kulkuneuvoja perinpohjaisesti. Gibraltar on syyttänyt Espanjaa tahallisesta viivyttelystä, mutta Espanja on väittänyt tarkastuksia välttämättömiksi.

Kiistasta sisuuntuneena Espanja ilmoitti suunnittelevansa uusia rajanylitysmaksuja. Espanja kertoi korvaavansa 50 euron ylitysmaksuilla kerätyillä tuotoilla tulonmenetyksiä kalastajille.

Ylitysmaksu vaikuttaisi merkittävästi paikallisten elämään, sanoi gibraltarilainen Amber Lyons Britannian yleisradion BBC:n haastattelussa.

– Poikaystäväni asuu rajan toisella puolella, joten joutuisin maksamaan 100 euroa joka kerta, kun haluan nähdä hänet, Lyons kauhisteli.

Ulkoministeri Jose Manuel Garcia-Margallo kuitenkin vakuutti, ettei maksu koskisi niitä, jotka ylittävät rajan työmatkoillaan. Kahden EU-maan rajanylitysmaksun laillisuus on tosin kyseenalaistettu.

Espanja uhkaili myös syynätä gibraltarilaisten espanjalaisomistuksien verotusta tarkemmin sekä sulkea ilmatilansa Gibraltariin suuntaavilta lennoilta.

Periksi ei anneta

Uhittelusta huolimatta ulkoministeri Garcia-Margallo on puhunut sovittelevan vuoropuhelun puolesta kiistan ratkaisemiseksi. Hän on kuitenkin muistuttanut, että Espanjan edellinen hallitus teki liian monta myönnytystä Gibraltarin kysymyksessä.

Garcia-Margallo aikoo hakea tukea kiistassa myös YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvalta jäseneltä Argentiinalta. Garcia-Margallo matkustaa maahan syyskuun alussa. Argentiina on kiistellyt vuosikausia Britannian kanssa Falklandinsaarista.

Pääministeri Mariano Rajoy vannoi perjantaina, että maa tekee kaikkensa puolustaakseen etujaan Gibraltarin suhteen. Oppositiopuolueet ovat syyttäneet Rajoyta sisäpoliittisten vastuiden pakoilusta, sillä pääministeri on ryvettynyt pahoin korruptioskandaalissa. Britannian pääministeri David Cameron varoitti jo aiemmin, että maiden kahdenväliset suhteet voivat vaarantua rajakiistan takia.

Pääministerit ovat yhtä mieltä siitä, että eripura voidaan ratkaista. Kumpikaan ei vain ole valmis antamaan periksi.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.