Mainos

Suomalaistutkimus vahvistaa zikaviruksen ja sikiön aivovaurion yhteyden – seulonta helpottuu

Suomalaistutkimus on onnistunut vahvistamaan zika-viruksen ja sikiön aivovaurion yhteyden. Tutkimuksen seurauksena zikaviruksen seulonta raskaana olevilla naisilla saattaa helpottua. 

Erityisesti Latinalaisessa Amerikassa leviävän zika-viruksen on epäilty aiheuttavan aivovaurioita, joista on seurannut lasten pienipäisyyttä eli mikrokefaliaa.

Suomalaisyhdysvaltaisen tutkimuksessa lapsen zikavirus kyettiin havaitsemaan raskaana olevan äidin verinäytteestä. Zikavirus pystyttiin myös eristämään ennen kuin se ehti aiheuttaa sikiön aivovauriota.

Näin zikavirus on levittäytynyt maailmalla. Katso video:

2:29

– Tämä voi olla menetelmä, jossa raskaana olevien naisten verinäytteistä voidaan seuloa sikiön zikavirusinfektioita ja mahdollisia sikiövaurioita, sanoo tutkimusta johtanut professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta. 

– Tässä myös vahvistuu syy-yhteys sille, että zikavirus suoraan ja yksin aiheuttaa sikiövaurioita, Vapalahti jatkaa.

Zikavirukseen ei ole hoitoa

- Zikavirus leviää pääasiassa hyttysten välityksellä.  
- Aikuisilla zikavirusinfektio on yleensä lievä. Oireina voi olla esimerkiksi kuumetta, ihottumaa ja nivel- ja lihaskipuja.   
- Tartunnan on kuitenkin todettu aiheuttavan myös keskushermosto-oireita, ja raskaudenaikainen tartunta liittyisi vastasyntyneiden pienipäisyyteen eli mikrokefaliaan. 
- Maailman terveysjärjestö WHO julisti helmikuussa zikavirusepidemian vuoksi kansainvälisen hätätilan, kuten aiemmin ebola- ja sikainfluenssavirusepidemoiden takia. 
- Virus löydettiin ensi kerran 1940-luvulla Ugandassa keltakuumevirustutkimuksen yhteydessä.  
-Laajempia epidemioita tavattiin vuonna 2007 Tyynenmeren alueella.  
- Zikavirukseen ei ole lääkettä tai rokotetta.  

                                                                                                                      Lähde: STT

Auttaa myös muuta tutkimusta

Vapalanden mukaan viruksen eristämisellä on tutkimuksen kannalta suuri merkitys.

– Viruksen eristäminen aivoista luo työkaluja sille, mitä muutkin tutkijat voivat käyttää kokeellisessa tutkimuksessa: esimerkiksi siinä, levittävätkö eurooppalaiset hyttyset zikavisrusta tai eläinkoemalleissa, jossa voidaan hyödyntää viruskantaa vaikkapa rokote ja viruslääketutkimuksessa.

Vapalahti korostaa myös nopeasti leviävien tartuntatautien tutkimisen merkitystä. Hän toteaa, että zikavirus on esimerkki siitä, että uusia virusinfektioita tulee jatkuvasti. 

– Ebola- ja sen jälkeen zikavirusepidemia eivät ole olleet ensimmäisiä eivätkä ne tule olemaan viimeisiä. On hyvä varautua sekä näihin, että niihin yllätyksiin, joita ne tuovat tullessaan. Globalisaatio ja erilaiset muutokset ihmisten välisessä kontaktissa tulevat valitettavasti lisäämään tämän tyyppisiä ilmiöitä, professori Vapalahti linjaa.

7:18

8:42

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.