Gear Fit -älyranneke juoksutti testaajaansa: "Nopeuta!"

Mobiililaitteiden kuntoilusovellukset ja erilaiset terveyttä tarkkailevat lisälaitteet ovat nyt kovassa nosteessa.

Korealainen Samsung on ollut vahvalla sykkeellä mukana kännyköihin liitettävien terveyspalvelujen kehittämisessä.

MTV Uutiset testasi käytännön juoksulenkillä Samsungin uutta Gear Fit -älyranneketta yhdessä Galaxy S5 -lippulaivapuhelimen kansssa.

Gear Fit on hyvin erilainen tuotos kuin viime vuoden lopulla testissämme käynyt Galaxy Gear -älykello, joka oli kuin scifielokuvien mielikuvituksellinen superkello kameroineen ja puhelinominaisuuksineen.

Gear Fit on puolestaan huomattavasti sirompi ja kevyempi. Siinä on vähennetty teknologista räiskettä, ja painotus on nyt selvästi kuntoilussa ja terveyden tarkkailussa.

Laitteiston osalta Gear Fit on mallikelpoinen suoritus: Laite on muotoiltu näyttöään myöten kaarevaksi, jolloin se istuu erinomaisesti ja huomaamattomasti rannekkeeseen.

Kaareva 1,84-tuumainen Super Amoled -kosketusnäyttö tarjoaa kirkkaan ja tarkan kuvan. Rannekkeen toimintoja on helppo käyttää, vaikka kosketusnäyttö onkin erittäin kapea.

Näytön asettelua saa muutettua siten, että tietoja voi lukea niin pysty- kuin vaakasuunnassakin. Pystysuuntaisen asettelu lienee monelle käyttäjälle kätevämpi, sillä vaakasuorassa asettelussa rannetta joutuu kääntämään luonnottoman paljon näyttöä lukeakseen.

Muutenkin näytön tyyliä ja ominaisuuksia saa muokattua kohtalaisen monipuolisesti asetuksista.

Kumisen rannekkeen kiinnitys on vaivatonta, ja sen saa kiinnitettyä juuri optimaalisen jämäkästi ranteeseen.

Näyttö aktivoituu päälle rannetta kohottamalla. Ranneliike ei testissämme kuitenkaan läheskään aina aktivoinut näyttöä, joten tällöin täytyy painaa laitteen reunasta löytyvää fyysistä painiketta.

Gear Fitin muotoilu on vahvasti urheilupainotteinen, eikä laite olekaan välttämättä tyylikkäin valinta esimerkiksi puvun kanssa käytettynä. Ja vaikka kyseessä onkin eräänlainen älykello, niin se ei sisällä esimerkiksi herätyskello-ominaisuutta.

Gear Fit linkittyy Galaxy S5 -kännykkään ongelmitta langattoman Bluetooth-yhteyden avulla. Langaton yhteys toimii luotettavasti usean metrin päähän, joten käytännössä puhelin ja ranneke voivat olla vaikkapa eri huoneissa yhteyden säilyessä.

Ylös, ulos ja lenkille!

Laitetaanpa sitten lenkkitossut jalkaan ja älyranneke ranteeseen.

Heti alkuun on todettava, että siinä missä Gear Fit on hyvin sutjakasti muotoiltu, niin Galaxy S5 -kännykkä on puolestaan turhan kookas laite lenkkeilykäyttöön. S5-puhelin ei esimerkiksi mahdu läheskään kaikkiin markinoilla oleviin käsivarsikoteloihin, koska laitteen suuri näyttö on venyttänyt laitteen korkeuden ja leveyden phablet-kokoluokan mittoihin.

Gear Fit -rannekkeen kanssa yhteensopivat laitteet:

Samsung Galaxy S5 / Galaxy Grand 2 / Galaxy Note 3 / Galaxy Note 3 Neo / Galaxy Note 2 / Galaxy S4 / Galaxy S3 / Galaxy S4 Zoom / Galaxy S4 Active / Galaxy S4 mini /

Galaxy Mega 6.3 / Galaxy Mega 5.8 / Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) / Galaxy NotePRO (12.2) / Galaxy TabPRO (12.2/10.1/8.4)

Mutta toki S5-puhelin sujahtaa näppärästi myös juoksushortsien taskuun. Eikä kännykän mukana kuljettaminen ole Gear Fit -rannekkeen käytölle välttämättömyys, ellet sitten halua kuunnella musiikkia tai käyttää GPS-toimintoja. Ranneke ei nimittäin itsessään sisällä GPS-ominaisuutta.

Rannekkeelle syötetään ensin käyttäjän tiedot, kuten pituus, paino ja sukupuoli. 

Ennen lenkille lähtöä käyttäjä voi halutessaan luoda itselleen tavoitteet poltettavien kalorien määrästä ja lenkin pituudesta. 

"Nopeuta"

Kokeilimme juostessa rannekkeen ominaisuuksiin reaaliaikaista valmennusta, johon asetetaan harjoituksen vaikutustavoite (helppo, kohtalainen, kehittävä). Ranneke neuvoo lenkillä reaaliaikaisiin syketietoihin perustuen lisäämään tai vähentämään nopeutta.

Ranneke kehottikin IT-toimittajaa nopeasti lisäämään vauhtiaan suurikokoisella "Nopeuta"-opastusmerkillä ja antamallaan värähdyksellä ranteeseen.

Tästä suivaantuneena allekirjoittanut pinkaisi mielenosoitukseksi heti huomattavasti nopeampaan vauhtiin, jolloin ranneke kehotti puolestaan hidastamaan.

Tämä oli rannekkeelta ihan fiksu veto, koska toimittaja tuskin olisi pystynyt pitämään laukkaansa järkevästi yllä kovinkaan pitkään - ei edes kiukun vauhdittamana.

Hetken päästä laite joutui kuitenkin jälleen käskyttämään testaajaa nopeuttamaan vauhtia, koska se huomasi menon taas hiipuneen.

Rannekkeen antamien opasteiden avulla aloittelijankin on helppo löytää tavoitteiden mukainen juoksunopeus.

Pienenä miinuksena mainittakoon, että rannekkeen liikuntaominaisuuksien käyttö vaikutti ensituntuman perusteella paikoitellen hieman monimutkaiselta. Käyttäjän voi olla esimerkiksi hankala hahmottaa, että mitkä mittausominaisuudet voivat olla samanaikaisesti käytössä.

Eli toiveeksi jäi vielä hitunen lisää intuitiivisuutta laitteen käyttöön.

Toinen havaittu ongelma oli, että vaikka Gear Fitin näyttö onkin sisätiloissa ja puolipilvisellä kelillä erittäin kirkas, niin kesäauringon valossa näytöllä olevia tietoja on vaikea nähdä.

Liikunnan lisäksi myös tukku muita ominaisuuksia

Gear Fit sisältää myös mediaohjaimen, jonka avulla pystyy vaihtelemaan vaikkapa Spotifyn kappaleita ja muuttamaan kuulokkeiden äänenvoimakkuutta.

Galaxy S5 -puhelimen tavoin myös Gear Fit on vesitiivis. Pöly- ja vesitiiviys on hyvä ominaisuus sporttisessa menossa, eikä käyttäjän tarvitse huolestua, vaikka näpeistä valuisi runsaastikin hikeä rannekkeen päälle.


Gear Fitin ehkäpä suurin ansio on siinä, että se auttaa ylläpitämään käyttäjänsä innostusta terveelliseen ja aktiiviseen elämäntapaan.

Laitteistonsa ja näyttönsä puolesta laite on erittäin onnistunut. Liikuntaominaisuuksien valikkojen yleiseen käyttöön kaipaisi kuitenkin hieman enemmän intuitiivisuutta.

Lopuksi on mainittava vielä eräs seikka, josta Gear Fit ansaitsee kiitosta: Nimittäin laitteen akku kestää 3-4 päivää yhdellä latauksella. Tämä on erittäin hieno saavutus. Kellon latailu päivittäin ei olisi kovin käytännöllistä.

Lue myös:

    Uusimmat