Gazan konflikti kiihtyy verkossa: Kuka voittaa propagandasodan?

Israelin ja Hamasin välinen selkkaus on saanut tulitauon fyysisessä maailmassa, mutta verkossa hyökkäykset vain kiihtyvät.

– Voimme erotella kolme rintamaa, joista fyysiseen maailmaan on tullut tulitauko. Niin sanotussa kybermaailmassa yhdellä rintamalla on jatkuvasti käynnissä erilaisia verkkohyökkäyksiä ja toinen vasta esille noussut taistelutanner on sosiaalinen media. Verkossa aktiviteetti vain kiihtyy tulitauosta huolimatta, sanoi sotatieteiden tohtori, Stonesoftin kyberturvallisuusjohtaja Jarno Limnéll MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Limnéllin mukaan sosiaalisen median merkityksestä kertoo, että esimerkiksi Israel on ilmoittanut avoimesti valjastaneensa satoja ihmisiä Twitterissä, Facebookissa ja Youtubessa.

– Se on jatkuvaa vaikuttamista ihmisten mieliin ja sydämiin. Kuka ottaa propagandavoiton ja saa yleisen mielipiteen puolelleen? Israel perustelee toimiaan niin omille kansalaisille kuin muullekin maailmalle. Samaa tehdään myös toisella puolella.

Vakavimmat hyökkäykset tehdään infrastruktuuriin

Limnéll muistuttaa, että verkkosodassa ajalliset ja maantieteelliset tekijät menettävät merkitystään: hyökkäys Israelia vastaan voi ajallisesti tulla niin täältä kotisohvalta kuin Gazastakin.

Monet valtiot miettivätkin, mikä olisi oikea tapa reagoida vaikkapa kriittiseen sähkön- ja vedenjakeluun kohdistuvaan hyökkäykseen.

– Jos ei tarkalleen tiedä, mistä hyökkäys tulee, vastatoimien käynnistäminen on vaikeaa. Jos iskee takaisin ja väärään kohteeseen, saa uuden vihollisen.

Limnéllin mukaan Suomenkin uhkana ovat juuri tällaiset infrastruktuuria tuhoavat verkkohyökkäykset. Omana joukkonaan ovat harmittomammat verkkohyökkäykset, joissa kaadetaan nettisivuja ja kaapataan sosiaalisen median tilejä.

Olennainen ero sotatoimissa fyysisessä ja digitaalisessa maailmassa on siviilikohteiden merkitys.

– Jos aiemmin taisteluissa kohteina ovat pääsääntöisesti olleet sotilaat ja sotilasvarusteet, kyberhyökkäyksessä kohteena on siviiliyhteiskunnan piirteitä, Limnéll sanoi.

(MTV3)

Katso Stonesoftin kyberturvallisuusjohtajan Jarno Limnéllin haastattelu: (Huomenta Suomi 22.11.2012)

Lue myös:

    Uusimmat