Garner kutsui Bagdadin kokousta demokratian aluksi Irakissa

Irakin tulevaa hallintoa on suunniteltu tänään amerikkalaisten johdolla.

Irakin amerikkalainen hallintojohtaja Jay Garner sanoi tänään Bagdadissa pidetyn kokouksen olleen demokratian alku Irakissa. Garner puhui kokouksessa, johon osallistui 250 irakilaista valtuutettua. Garnerin johdolla pidettyyn kokoukseen osallistui maanpaosta palanneita irakilaisia ja kukistetun presidentin Saddam Husseinin poliittisia vastustajia.

Kokoukseen osallistui myös Iranissa päämajaansa pitävän Sciri-shiiaryhmän edustajia. Scirin edustaja sanoi aiemmin, että ryhmä boikotoisi kokousta, koska se on amerikkalaisten järjestämä. Kokoukseen ei osallistunut myöskään Yhdysvaltojen tukeman irakilaisten maanpakolaisjärjestön INC:n johtaja Ahmad Chalabi. Kun paikalla olleelta Britannian apulaisulkoministeriltä Mike O'Brienilta kysyttiin, miksi Chalabi ei osallistunut, oli vastaus: -Yksi lysti.

Maanantai oli Saddam Husseinin 66. syntymäpäivä.

-Aloittakaamme tänään, Saddam Husseinin syntymäpäivänä, demokraattinen prosessi Irakin lapsien hyväksi, sanoi Garner puhuessaan valtuutetuille.

-Pojillanne ja tyttärillänne ja lapsenlapsillanne on mahdollisuus turvallisuuteen ja vapauteen, ja he voivat elää rauhassa ja vauraina. Älkäämme menettäkö tätä mahdollisuutta, Garner sanoi.

Kokoukseen osallistui myös sunnijohtajia ja klaanipäällikköjä. Myös muutamia kurdiedustajia oli paikalla, mutta amerikkalaisten viranomaisten mukaan kurdien kaksi suurinta ryhmittymää, PUK ja KDP, eivät olleet edustettuna. Tämä johtui amerikkalaisten mukaan "huolto-ongelmista".

Turvallisuus Irakin keskeisin ongelma

Monet valtuutetut korostivat, että nykytilanteessa tarvitaan ennen muuta turvallisuuden kohentamista ja yhteiskunnan infrastruktuurin jälleenrakentamista. Monet kiittivät amerikkalaisia ja amerikkalaisjoukkoja.

Kaikki irakilaispuhujat olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Irakia voivat johtaa vain irakilaiset itse. Bagdadin keskustassa oli tänään myös mielenosoitus, johon osallistui useita satoja shiiamuslimeja. Mielenosoittajien mukaan Najafissa oleva uskonopillinen keskus ei ollut saanut kunnollista edustusta Bagdadin kokoukseen.

Irakin väestöstä kuuluu 60 prosenttia shiiamuslimeihin. Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se halua Irakista tulevan Iranin kaltaista islamilaista tasavaltaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 28.04.2003).

Lue myös:

    Uusimmat