Mainos

Galapagossaarten iguaanit kärsineet pahoin öljyonnettomuudesta

Galapagossaarten iguaanit ovat kärsineet pahoin viimevuotisesta alueella sattuneesta öljyturmasta, kertoo tuore Nature-lehdessä julkaistu tutkimus. Santa Fen saarella meri-iguaanikanta on pudonnut alle puoleen.

Iguaanit ovat tutkimuksen mukaan kuolleet nälkään. Öljyn epäillään joko saastuttaneen meri-iguaanien ravinnon tai mahdollisesti häirinneen eläinten ruuansulatusjärjestelmää.

Meri-iguaaneja elää ainoastaan Galapagossaarilla. Lajilla ei ole luontaisia vihollisia eikä kannan keskuudessa liiku kulkutauteja, joten tutkijoiden mukaan öljy on ainoa selitys sille, miksi kanta on pudonnut Santa Fellä peräti 62 prosenttia.

Tutkimus kumoaa aiemmat tiedot, joiden mukaan Galapagossaarten ainutlaatuinen luonto olisi selvinnyt pelkällä säikähdyksellä tammikuussa 2001 tapahtuneesta öljytankkeriturmasta. Noin kolme miljoonaa litraa öljyä valui mereen ecuadorilaisen tankkerin Jessican ajettua karille saarten edustalla. Merivirrat hajottivat öljylautan nopeasti, ja veden öljypitoisuus saarten vesillä jäi vähäiseksi.

Meri-iguaani on täysikasvuisena noin puolentoista metrin mittainen matelija, joka syö pääasiassa merilevää ja kykenee sukeltamaan 15 metrin syvyyteen. Sen väri vaihtelee tummanharmaasta punaiseen.

Galapagossaarten 5 000 eläinlajista noin 2 000:ta ei tavata missään muualla maailmassa. Saarten matelijalajeista ainutlaatuisia on peräti 90 prosenttia. Saaret ovat YK:n maailmanperintökohde.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.