Saksalta lisää tukea Ukrainalle talvesta selviämiseen, ilmahälytyssireenit saattoivat johtua MiG-hävittäjistä – MTV Uutiset seuraa sotaa

Ukraina väittää iskeneensä Wagnerin päämajaan – tällaisia vaurioita iskussa väitetään aiheutuneen 0:40
Ukraina väittää iskeneensä Wagnerin päämajaan – tällaisia vaurioita iskussa väitetään aiheutuneen. Kuvat: Telegram / Serhiy Hayday, Luhansk RMA

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 13. joulukuuta.

  • EU-maat pääsivät sopuun Ukrainan 18 miljardin tukipaketista
  • Ilmahälytyssireenit soineet ympäri Ukrainaa
  • Suomi tukee Ukrainan koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden energiansaantia 
  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

22.02: Ilmahälytyssireenit saattoivat johtua MiG-hävittäjistä

Ukrainan tiedotusvälineiden mukaan aiemmin kuulllut ilmahälytyssireenit saattoivat johtua MiG-hävittäjistä, jotka nousivat ilmaan Rjazanista, lähellä Venäjän ja Ukrainan rajaa, ja lensivät kohti Valko-Venäjää, kertoo Guardian.

21.58: Venäjä ja Ukraina ovat iskeneet ankarasti toistensa joukkoihin itäisellä Donetskin alueella

Venäjä ja Ukraina iskivät tiistaina toistensa joukkoja ankarissa taisteluissa itäisellä Donetskin alueella.

Venäjä taistelee saadakseen Donetskin ja Luhanskin alueet kokonaan hallintaansa. Nämä alueet ovat kaksi neljästä alueesta, jotka Kreml väittää liittäneensä itseensä äänestyksessä, jonka useimmat maat ovat torjuneet laittomina.

17.30: Saksalta lisää tukea Ukrainalle talvesta selviämiseen

Saksa on päättänyt myöntää Ukrainalle vajaa 50 miljoonaa euroa lisää tukea talven vuoksi. Venäjän iskut Ukrainan energiainfraan ovat jättäneet miljoonia ukrainalaisia vaille sähköä, lämpöä ja juoksevaa vettä keskelle kylmintä vuodenaikaa. Saksa aikoo lähettää Ukrainalle tarvikkeita sähköverkon korjaamiseen.

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbockin mukaan presidentti Putin yrittää murtaa ukrainalaiset brutaalilla taktiikalla, jossa ihmiset jätetään kylmän armoille. Saksa ei anna tämän tapahtua, maan ulkoministeri kirjoitti Twitterissä. (CNN)

16.31: Kansainvälisestä konferenssista miljardin euron tuki Ukrainalle

Pariisissa järjestetyssä kansainvälisessä avustuskonferenssissa on luvattu noin miljardi euroa sodan runteleman Ukrainan auttamiseksi tänä talvena. Lähes puolet summasta ohjataan Ukrainan energiasektorille, kertoi Ranskan ulkoministeri Catherine Colonna.

Konferenssiin osallistui Colonnan mukaan myös useita sellaisia valtioita, jotka eivät yleensä ole osallistuneet Ukrainan tukemiseen. Colonna korosti, että luvattu summa on avustus, ei laina

15.06: Ilmahälytyssireenit soivat ympäri Ukrainaa

Ilmahälytyssireenit kaikuvat paikallisten viranomaisten mukaan ympäri Ukrainaa, myös pääkaupungissa Kiovassa.

Reutersin mukaan maan johtajat ovat tänään varoittaneet, että Venäjä voi laukaista tänään uuden aallon ohjus- ja lennokki-iskuja.

Venäjän on systemaattisesti kohdistanut iskuja Ukrainan energiakohteisiin lokakuusta alkaen ja jättänyt aika-ajoin miljoonia ihmisiä sähköttä.

13.59: Ukraina on vaurioittanut tärkeää siltaa Melitopolin lähellä

Ukrainan joukkojen kerrotaan vaurioittaneen avainasemassa olevaa siltaa Melitopolin kaupungin ulkopuolella. Kaupunki sijaitsee Venäjän miehittämällä Zaporizhzhjan alueella Ukrainan kaakkoisosissa.

Asiasta uutisoivan Guardianin mukaan kyseinen silta on erittäin tärkeä kohde Ukrainan joukoille. Kyseessä on tärkeä valtatiesilta, joka ylittää Molochna joen. Videomateriaalin perusteella silta on vaurioitunut niin, ettei sitä ole turvallista ylittää raskailla sotilasajoneuvoilla.

12.51: Ukrainan pääministeri: IAEA lähettää pysyvät tarkkailijat ydinvoimaloihin

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on päättänyt sijoittaa tarkkailijoitaan pysyvästi Ukrainan ydinvoimalohin. Asiasta kertoo sosiaalisessa mediassa Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal, joka on tavannut IAEA:n johtaja Rafael Grossin Pariisissa.

Shmyhalin mukaan IAEA:n ryhmien tarkoituksena on turvata ydinvoimalat ja rekisteröidä kaikki yritykset vaikuttaa niihin ulkoapäin.

Pääministerin mukaan IAEA:n ryhmät sijoitetaan Zaporizhzhjan, Tshernobylin sekä kolmen muun voimalan alueelle. Tarkempaa ajankohtaa tai tarkkailun keston pituutta Shmyhal ei kuitenkaan maininnut.

12.38: Kreml hylkäsi Zelenskyin ehdotuksen

Venäjä on hylännyt raportoidun Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ehdottaman kolmen kohdan rauhansuunnitelman.

Kremlin tiedottajan Dmitry Peskovin mukaan Kiovan hallinnon pitää hyväksyä ”uudet realiteetit”.

Peskovin mukaan prosessi ei ole mahdollinen, jos tiettyjä realiteetteja ei oteta huomioon. Realiteetteihin kuuluu Venäjän miehittämät alueet Ukrainasta.

Peskov vastasi Zelenskyin maanantaiseen pyyntöön G7-maille. Zelenskyi pyysi mailta lisää sotamateriaalia, taloudellista tukea, tukea energiaverkkoon ja tukemaan rauhanratkaisua, joka alkaisi Venäjän joukkojen vetämisellä Ukrainassa.

12.27: Zelenskyi: Ukraina tarvitsee 800 miljoonan euron edestä tukea energiasektorilleen

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina tarvitsisi noin 800 miljoonan euron edestä hätäapua maan energiasektorille.

Zelenskyi puhui videoyhteydellä Pariisissa tänään järjestettävässä kansainvälisessä kokouksessa, joka keskittyy Ukrainan tarvitsemaan apuun.

Venäjä on tehnyt iskuillaan merkittävää tuhoa Ukrainan energiantuotantoon. Zelenskyin mukaan Ukrainassa on tarve muun muassa muuntajille, generaattoreille ja kaasuturbiineille.

10.06: Puolustusministeri lupaa Suomen aseavun Ukrainalle jatkuvan 

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Suomi jatkaa aseapuaan Ukrainalle niin pitkään kuin on tarpeen. Suomi on tähän mennessä antanut Ukrainalle kymmenen apupakettia aseita ja muita puolustustarvikkeita. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) journalistiseminaarissa puhunut Kaikkonen lupasi, että jatkoa seuraa.

Kaikkonen myös kommentoi viime aikoina julkistettuja lukuisia asehankintoja. Puolustusministerin mukaan hankinnoilla on pääosin kohennettu Suomen omaa puolustuskykyä, ei paikattu Ukrainalle annetun avun mahdollisesti synnyttämiä vajeita.

MTS:n tuoreessa kyselytutkimuksessa suuri enemmistö vastaajista antoi tukensa Ukrainan taloudelliselle avulle ja aseavulle. 

9.35: Valko-Venäjä sanoo käynnistäneensä tarkastuksen joukkojensa taisteluvalmiudesta

Valko-Venäjä on käynnistänyt ilmoittamattoman tarkastuksen joukkojensa taisteluvalmiudesta, maan puolustusministeriö ilmoittaa.

– Toiminta tulee olemaan luonteeltaan kokonaisvaltaista, joukkojen on siirryttävä määrätyille alueille mahdollisimman pian, kannettava tekninen kalustonsa, järjestettävä suojaus ja puolustus sekä ylitettävä Neman- ja Berezina-joet, puolustusministeriö sanoi.

Kumpikaan joista ei ylitä Ukrainan rajaa. 

Liikkumista yleisillä teillä rajoitetaan henkilöstön ja kaluston siirron vuoksi.

Eilen yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että Valko-Venäjän joukkojen liittyminen Venäjän hyökkäykseen on erittäin epätodennäköistä. 

Venäjän viranomaiset ovat kuitenkin toistuvasti sanoneet, että Valko-Venäjän joukot saattaisivat liittyä mukaan sotaan. Valko-Venäjän johtajat, mukaan lukien presidentti Aljaksandr Lukashenka, ovat pelanneet silloin tällöin tämän retoriikan mukana.

ISW:n mukaan retoriikan tarkoituksena on kuitenkin vain sitoa Ukrainan joukkoja Valko-Venäjän rajalle, jotta joukkoja ei voida siirtää muualle.

9.31: Väite: Ukraina laukaisi ohjuksen venäläiskaupunkiin

Ukraina pommitti Klintsyn kaupunkia Brjanskin alueella Venäjällä yön aikana, väittää alueen kuvernööri uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kuvernööri sanoi, ettei väitetyssä iskussa syntynyt henkilö- tai muita vahinkoja.

– Venäjän asevoimien ilmatorjunnan tuloksena, ohjus tuhottiin. Joitakin ohjuksen osia tippui teollisuusalueelle, kuvernööri Alexander Bogomaz sanoi Telegramissa.

Klintsyn kaupunki sijaitsee noin 45 kilometriä Ukrainan koilliselta rajalta. Kaupungissa asuu noin 60 000 asukasta.

Tietoja väitetystä iskusta ei ole pystytty vahvistamaan. 

9.01: Venäjä keskittää joukkoja itään

Venäjä jatkaa joukkojensa ryhmittämistä ja vahvistamista Itä-Ukrainassa vastatakseen Ukrainan jatkuvaan vastahyökkäykseen lähellä Harkovan ja Luhanskin alueen rajaa, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tuoreimmassa raportissaan.

Joukot pyrkivät myös tukemaan rajoitettuja hyökkäysponnisteluja Donetskin alueella.

Tieto perustuu ISW:n mukaan itsenäiseen ukrainalaiseen analysointiorganisaatioon, joka kertoi eilen venäläisten keskittävän ja järjestävän läntisen sotilaspiirin joukkojen komentoa Harkovan ja Luhanskin suuntaan.

Keskitetyt joukot ovat todennäköisesti merkittävästi heikentyneitä ja alivoimaisia, ISW arvioi.

8.23: Zelenskyi: Venäjä tulee jatkaamaan systemaattisia iskujaan energiainfraan

Venäjä tulee jatkamaan systemaattisia sikujaan Ukrainan energiainfrastruktuuriin, sanoo Volodymyr Zelenskyi maanantaisessa puheessaan.

– Meidän kaikkien pitäisi olla tietoisia siitä, että Venäjä ei ole luopunut terroritaktiikoistaan, Zelenskyi muotoili. 

Zelenskyi uskoo, että Venäjä valmistautuu tällä hetkellä masiiviseen ohjusiskuun, jonka se voi tehdä hetkenä minä hyvänsä.

Miljoonat ukrainalaiset ovat olleet ilman sähköä Venäjän tekemien iskujen jäljiltä. Zelenskyin mukaan Ukraina tekee kaikkensa sen eteen, että maahan saadaan toimitetuksi mahdollisimman paljon laitteita, joilla voidaan kompensoida ohjusiskujen aiheuttamia vahinkoja. 

Zelenskyi onkin pyytänyt G7-maita lisäämään kaasuapua Ukrainalle.

– Voimalaitoksiimme kohdistuva terrori pakotti meidät käyttämään odotettua enemmöän kaasua. Siksi tarvitsemme ylimääräistä tukea talven aikana, hän sanoi maanantaisessa puheessaan. 

7.23: EU-maat pääsivät sopuun Ukrainan 18 miljardin tukipaketista

EU-maat ovat päässeet myöhään maanantaina sopuun Ukrainalle myönnettävästä 18 miljardin euron tukipaketista, kertoo muun muassa Politico. Pakettia jumittanut Unkari onnistui saamaan muilta EU-mailta myönnytyksiä.

Unkarilta oli jäämässä saamatta 7,5 miljardin euron koheesiorahat. Maanantaina EU-maat sopivat, että Unkarilta jää saamatta 6,3 miljardia.

Samalla EU-maat hyväksyivät Unkarin suunnitelman koronapandemian toipumisrahaston käytöstä. Unkarin 5,8 miljardin euron osuus on ollut 1,5 vuotta jäädytettynä Unkarin taantuneen demokratiatilanteen vuoksi.

6.21: USA ei lähetä Ukrainaan joukkoja, mutta tukee sodan runtelemaa maata muutoin

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan maa jatkaa Ukrainan tukemista, mutta tekee sen lähettämällä Ukrainaan muun muassa aseita, ei sotajoukkoja, kertoo CNN.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi maanantaina G7-maiden kokouksessa jäsenmailta lisää aseita, kuten tykistöä, ohjuksia ja nykyaikaisia panssarivaunuja.

Lisäksi hän toivoo, että G7-maat sitoutuvat lisäämään apuaan Ukrainan yhteiskunnallisen vakauden varmistamiseksi ensi vuonna. G7-maiden johtajat ovat luvanneet "horjumattoman tukensa" Ukrainalle. Samlla he tuomitsivat Venäjän siviileihin ja energialaitoksiin kohdistamat iskut.

Zelenskyi kertoi Twitterissä maanantaina käyneensä hedelmällisen keskustelun Bidenin kanssa. 

Presidentit olivat keskustelleet muun muassa puolustusyhteistyön jatkamisesta ja Ukrainan energiasektorin suojelusta ja ylläpidosta.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

6.10: "On puhuttu, että Bahmut kuuluu Wagnerille"

Katseet Ukrainassa ovat nyt muun muassa Bahmutissa, joka on noin Lappeenrannan kokoinen kaupunki Itä-Ukrainassa. Miksi Venäjä on sijoittanut niin paljon joukkoja sen miehittämiseksi?

Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö arvioi, että taustalla on symbolisen voiton tarve.

– On puhuttu, että Bahmut kuuluu Wagnerille.

Wagner on Putinin henkilökohtainen erikoisjoukko-osasto, joka on aiemmin toiminut muun muassa Syyriassa.

Taistelut kiristyneet Bahmutissa – Ilmari Käihkö arvioi Ukrainan puolustuskykyä talven kiristyessä 10:36
Katso miksi Venäjä haluaa Bahmutin.

Maanantai 12. joulukuuta: 

22.58: Venäjä on pakotettu käyttämään Ukrainassa huonolaatuisia ammuksia, koska muita ei juuri ole, kertoi amerikkalainen sotilaslähde

Venäjä joutunee käyttämään Ukrainassa vanhoja tykistö- ja rakettiammuksia, jotka eivät ole luotettavia. Venäjän ammusvarastot ovat näet tyhjenemässä, arvioi amerikkalainen sotilaslähde maanantaina. Lähteen mukaan ammukset loppuvat ensi vuoden alkupuolella, jos niitä käytetään nykyiseen tahtiin.

– Toisin sanoen ladatessasi ammuksen panet sormet ristiin ja toivot, että se laukeaa, ja sitten kun se osuu, toivot taas, että se räjähtää, nimettömänä esiintynyt lähde sanoi toimittajille.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin kertoi jo viime kuussa, että Venäjällä on pula ampumatarvikkeista. Austinin mukaan tähän ovat syynä Venäjän logistiset haasteet ja Ukrainan toistuvat iskut asevarikkoihin.

Venäjä on joutunut asehankinnoissaan kääntymään enenevässä määrin Iranin kaltaisten valtioiden puoleen avittaakseen sotaponnistelujaan Ukrainassa.

21.36: Ukraina tarvitsee lisää kaasua ja lisää aseita, sanoi Zelenskyi G7-maille

Ukraina tarvitsee kuluvan talven aikana paljon lisää kaasua ja lisää aseita, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi rikkaiden maiden G7-kokoukselle pitämässään puheessa.

Presidentin mukaan Ukraina tarvitsee noin kaksi miljardia kuutiometriä lisää kaasua selvitäkseen talven yli. Aseista Zelenskyi mainitsi erityisesti uudenaikaiset tankit, raketinheittimet ja pitkän matkan ohjukset.

G7-maat ilmoittivat aiemmin tänään jatkavansa yhteistyötä Ukrainan sotilasavussa.

20.14: Norjan pakolaisneuvosto: Ukrainasta odotettavissa satojatuhansia pakolaisia lisää

Ukrainasta on odotettavissa satojatuhansia pakolaisia lisää, sillä elinolosuhteet muuttuvat Ukrainassa talven aikana "elinkelvottomiksi", kertoo Norjan pakolaisneuvoston johtaja Jan Egeland Reutersin mukaan. 

Venäjän iskut Ukrainan energiainfrastruktuuriin on jättänyt miljoonat ihmiset ilman lämmitystä, puhdasta vettä tai sähköä.

Moskovan mukaan iskut eivät ole kohdistettu siviileihin, vaan niiden on tarkoitus heikentää Ukrainan kykyä taistella ja painostaa maa neuvotteluihin. Kiova kutsuu iskuja sotarikoksiksi.

Lue maanantain sotatapahtumista lisää täältä

Lue myös:

    Uusimmat