Futispomo käytti vuosia naispelaajia hyväkseen, FIFA:n toiminnasta puhkesi pohjaton raivo – "Hän iljettää minua ja sanoisin sen hänelle päin naamaa

Afghanistanin jalkapalloliiton pomo käytti seksuaalisesti hyväksi useita naispelaajia. Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA antoi hänelle elinikäisen toimintakiellon, mutta järjestön toiminta on saanut ihmisiä raivon partaalle.

FIFA aloitti tapauksen tutkinnan viime vuoden joulukuussa. Tutkinnan myötä selvisi, että viittä Afghanistanin maajoukkueen naispelaajaa käytettiin hyväksi vuosina 2013-2018. 

Joukkueen valmentajan Kelly Lindseyn mukaan he kertoivat tapauksesta FIFA:lle ja Aasian jalkapalloliitolle paljon aikaisemmin, mutta heidät torjuttiin.

– On häpeällistä, ettei siellä ole rakenteita tutkia tällaista tapausta, Lindsey kertoi Reutersille.

– Jopa silloin, kun teet raportin, kukaan ei vastaa takaisin. Ei kukaan. Voit lähetellä raportteja kaikkien tasojen läpi, mutta et saa mitään takaisin, hän jatkoi.

Lindsey kuuli ensimmäisistä hyväksikäytöistä harjoitusleirillä helmikuussa vuonna 2018.

– He eivät voi jatkaa tällä tavoin ja antaa pelaajien, valmentajien ja tuomareiden joutua hyväksikäytön kohteeksi ja lakaista tapaukset maton alle, hän puhisi.

Lindsey kertoi myös, että naiset, jotka olivat joutuneet hyväksikäytön kohteeksi, ovat tällä hetkellä piilossa, pakotettuja oppimaan uusia kieliä ja pelkäämään henkensä puolesta.

Häneltä kysyttiin myös, mitä tekisi, jos tapaisi FIFA:n puheenjohtajan Gianni Infantinon. Vastaus oli hyytävä.

– Hän iljettää minua ja sanoisin sen hänelle päin naamaa. Olen tympääntynyt siihen vastaukseen, minkä saimme tällaiseen tapaukseen, Lindsey vastasi.

Syytökset ovat totta kai kovia FIFAa kohtaan. Reuters kysyikin kommenttia heidän puoleltaan.

FIFA:n yhteyshenkilö vastasi sähköpostitse.

– Aikaisin 2018 FIFA kuuli seksuaalisen hyväksikäyttö-syytöksistä Afghanistanin jalkapallossa ja aloimme heti tutkia asiaa tavalla, joka varmistaa turvan hyväksikäytetyille ihmisille ja heidän perheilleen.

Lue myös:

    Uusimmat