FT: Nämä skenaariot "oikeuttaisivat" Venäjän käyttämään ydinasetta – kynnys laukaisuun arvioitua alhaisempi

Venäjän kynnys käyttää ydinaseita on alhaisempi kuin mitä se on julkisesti myöntänyt, ilmenee vuodetuista venäläisistä sotilasasiakirjoista. Asiasta kertoo talouslehti Financial Times.

Financial Timesin (FT) haltuunsa saamat Venäjän salaiset sotilasasiakirjat sisältävät harjoitusskenaarioita Kiinan hyökkäystä vastaan.

Vuosina 2008–2014 laadittujen asiakirjojen mukaan mahdollisen ydinvastaiskun kriteerit vaihtelevat vihollisen tunkeutumisesta Venäjän alueelle siihen, että 20 prosenttia Venäjän strategisista ohjussukellusveneistä olisi tuhottu.

Asiakirjat osoittavat, että operatiivinen kynnys ydinaseiden käyttöön on melko matala, jos haluttua tulosta ei voida saavuttaa tavanomaisin keinoin, sanoo Berliinissä sijaitsevan Carnegie Russia Eurasia Centerin johtaja Alexander Gabuev FT:lle.

Venäjän taktiset ydinaseet, jotka voidaan laukaista maalta tai mereltä, on tarkoitettu lähinnä taistelukenttäkäyttöön Euroopassa ja Aasiassa. Suuremmat strategiset ydinaseet on tarkoitettu lähinnä Yhdysvaltoja vastaan.

Asiantuntijoiden mukaan nyt paljastetut asiakirjat ovat edelleen merkityksellisiä, vaikka ne ovat yli kymmenen vuotta vanhoja.

Harjoitusskenaariot tarjoavat harvinaisen katsauksen siihen, miten Venäjä pitää ydinasevarastoaan puolustuspolitiikkansa kulmakivenä, ja miten se kouluttaa joukkojaan voidakseen toteuttaa ydinaseiskun taistelukentällä.

Erillisessä merivoimien upseereille suunnatussa koulutusmateriaalissa hahmotellaan laajemmat kriteerit mahdolliselle ydiniskulle, mukaan lukien vihollisen maihinnousu Venäjän alueelle, raja-alueiden turvaamisesta vastaavien yksiköiden kukistaminen tai vihollisen välitön hyökkäys tavanomaisia aseita käyttäen.

Suomalaisdiplomaatti: Ydinaseilla uhkailu on Venäjän kannalta rationaalista 2:05
Suomalaisdiplomaatti: Ydinaseilla uhkailu on Venäjän kannalta rationaalista.

Näissä tilanteissa Venäjä voisi käyttää ydinasetta

Koulutusmateriaalin mukaan Venäjän kynnys ydinaseiden käytölle on yhdistelmä, jossa sen joukkojen kärsimät tappiot "johtaisivat peruuttamattomasti siihen, etteivät ne pystyisi pysäyttämään vihollisen suurhyökkäystä", joka on "kriittinen tilanne Venäjän valtion turvallisuuden kannalta".

Ydinaseita voitaisiin käyttää myös tilanteissa, joissa 20 prosenttia Venäjän strategisista ydinsukellusveneistä, 30 prosenttia ydinkäyttöisistä sukellusveneistä, kolme lentokenttää tai yli kolme risteilijää on tuhottu. 

Samanaikainen isku rannikolla sijaitseviin pää- ja varakomentokeskuksiin voisi myös käynnistää ydinaseiskun.

Venäjän arvioidaan pystyvän käyttämään taktisia ydinaseita esimerkiksi "estämään toisen valtion aggressio, kärjistämään sotilaallisia konflikteja tai aggression pysäyttäminen".

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi FT:n mukaan viime vuonna, että Venäjän ydinasedoktriini sallii kaksi mahdollista kynnystä ydinaseiden käytölle: kosto vihollisen ensimmäisestä ydinaseiskusta ja jos "Venäjän olemassaolo valtiona on uhattuna, vaikka käytettäisiin tavanomaisia aseita".

Vaikka Venäjän presidentillä on yksinomainen valta käynnistää ensimmäinen ydinisku, asiakirjoissa esitetty alhainen kynnys taktisen ydinaseen käyttämiselle on sopusoinnussa sen doktriinin kanssa, jota jotkut länsimaiset tarkkailijat kutsuvat "eskaloinniksi de-eskalaatioksi", FT kirjoittaa.

Tämän strategian mukaan taktista ydinasetta voitaisiin käyttää estämään Venäjän sotkeutuminen laajamittaiseen sotaan, erityisesti sellaiseen, johon Yhdysvallat saattaisi puuttua.

Venäjän arvioidaan pyrkivän lopettamaan konflikti omilla ehdoillaan pelottelemalla vastapuolta tai varmistamalla sovinto uhkailemalla pienen ydinaseen käytöllä.

Kansainvälisen strategisten tutkimusten instituutin strategian, teknologian ja asevalvonnan johtaja William Alberque arvioi, että Venäjällä on todennäköisesti korkeampi kynnys käyttää taktisia ydinaseita Ukrainaa vastaan, jolla ei ole omaa ydinasekapasiteettia tai kykyä käynnistää samansuuruista maahyökkäystä kuin Kiinalla tai Yhdysvalloilla.

Ydinisku Ukrainaan todennäköisesti kärjistäisi konfliktia ja johtaisi Yhdysvaltojen tai Britannian väliintuloon. Alberquen mukaan tämä on ehdottomasti viimeinen asia jota Putin haluaa.

Lue myös:

    Uusimmat