Mainos

Fortumin tulos parani

Fortumin huhti-kesäkuun tulos ennen satunnaiseriä kasvoi 202 miljoonasta eurosta 346 miljoonaan euroon. Yhtiö odottaa öljyn- ja kaasuntuotannon kasvavan yli 10 % loppuvuonna.

Fortum

Fortum-konsernin liikevaihto oli 5 253 (5 392) miljoonaa euroa, joka oli kolme prosenttia viime vuoden vastaavaa ajanjaksoa alempi. Sähkö- ja lämpöliiketoiminnan liikevaihto kasvoi Birka Energin siirryttyä kokonaan Fortumin omistukseen. Öljyliiketoiminnan liikevaihto pieneni alentuneiden markkinahintojen vuoksi.

Konsernin liikevoitto kasvoi merkittävästi ja oli 749 (558) miljoonaa euroa. Tähän vaikuttivat suurelta osin liiketoimintojen myynneistä saadut voitot. Kertaluonteiset erät olivat 314 (46) miljoonaa euroa. Tammi-kesäkuussa liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli 76 miljoonaa euroa viime vuoden vastaavaa ajanjaksoa alempi. Toisen neljänneksen liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli 31 miljoonaa parempi kuin vertailujaksolla.

Sähkönmyynnin kokonaisvolyymi kasvoi Birka Energin omistuksen muuttumisen myötä. Vertailukelpoinen myyntivolyymi oli kuitenkin viime vuotta alempi, mikä vaikutti Sähkö, lämpö ja kaasu -segmentin tulokseen.

Fortum Energy Solutions -segmentin tulos ilman kertaluonteisia eriä parani edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Öljynjalostuksen ja markkinoinnin tulokseen vaikuttivat matalat kansainväliset jalostusmarginaalit, joita EUR 29 (-2) miljoonan varastovoitto osittain kompensoi. Fortumin jalostamien öljytuotteiden toimitukset lisääntyivät edellisvuoteen verrattuna. Myös bensiinikomponenttiliiketoiminnan vahva tulos ja öljyn vähittäismyynnin merkittävä tulosparannus vaikuttivat myönteisesti.

Öljynetsinnän ja -tuotannon tulosta painoivat alhaiset raakaöljyn ja maakaasun hinnat sekä Omanin tuotanto-osuuksien myynnistä aiheutunut tuotannon supistuminen.

Birka Energi -konsernin vaikutus Fortumin liikevoittoon oli 136 (107) miljoonaa euroa tammi-kesäkuussa liikearvosta tehtyjen poistojen jälkeen.

Voitto ennen satunnaisia eriä oli 615 (448) miljoonaa euroa.

Fortum sanoo jatkavansa keskittymistä kassavirtaan ja velkojen vähentämiseen sekä kilpailukyvyn parantamiseen. Fortumin Norjan öljy- ja kaasuliiketoimintojen strategisten vaihtoehtojen arviointi, joka sisältää myös mahdollisen myynnin, etenee.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.