Fortumin alkuvuosi viime vuotta parempi

Fortumin alkuvuoden tulos parani selvästi viimevuotiseen verrattuna.

Yhtiön kassavirta oli vahva. Fortum myös pitää markkinanäkymiä suotuisina. Fortumin alkuvuoden voitto ennen satunnaisia eriä kasvoi 583 miljoonasta eurosta 690 miljoonaan. Sen sijaan kolmannen neljänneksen osalta tilanne huononi 134 miljoonasta 75 miljoonaan euroon.

Fortumin liikevaihto oli 7,858 miljoonaa euroa. Sähkö- ja lämpöliiketoiminnan liikevaihto kasvoi entisen Birka Energin siirryttyä kokonaan Fortumin omistukseen. Öljyliiketoiminnan liikevaihtoa pienensivät alhaiset markkinahinnat. Fortumin myymän sähkön keskihinta Pohjoismaissa nousi jonkin verran vertailujaksosta. Sekä öljyn että sähkön hinnat nousivat selkeästi kauden loppua kohti.

Konsernin liikevoitto oli kasvoi 743 miljoonasta eurosta 898 miljoonaan. Kasvuun vaikuttivat suurelta osin liiketoimintojen myynneistä saadut voitot. Kertaluonteiset erät olivat 327 miljoonaa euroa, eli miltei viisinkertaiset edellisvuoteen verrattuna.

Lähitulevaisuus lupaava


Fortumin tuloksen muodostumisen kannalta merkittäviä markkinatekijöitä ovat sähkön hinta, raakaöljyn hinta ja öljyn jalostusmarginaali. Tällä hetkellä kaikki nämä tekijät kehittyvät myönteisesti, yhtiö kertoo. Muita merkittäviä tekijöitä ovat Yhdysvaltain dollarin sekä Ruotsin kruunun kurssit.

Sähkön käytön arvioidaan yleisesti parin seuraavan vuoden aikana kasvavan Pohjoismaissa noin 1-2 % vuosivauhtia. Tammi-syyskuussa pohjoismainen sähkön spot-hinta oli keskimäärin 19,2 euroa megawattitunnilta, noin 19 % vähemmän kuin vertailujaksolla. Lokakuussa spot-hinta on ollut keskimäärin 30,3 euroa megawattitunnilta. Lokakuun puolivälissä Ruotsin ja Norjan vesivarastot olivat noin 15 TWh keskimääräistä pienempiä, mistä aiheutui sekä spot-hinnan että sähköfutuurien hinnan nousu.

Yhteispohjoismaisen sähkö- ja lämpöliiketoiminnan luominen ja siitä johtuvat noin 900 henkilön vähennykset Suomessa ja Ruotsissa etenevät suunnitellusti. Yhtiö kirjaa 20 miljoonan euron kertaluonteisen kustannuksen tuloslaskelmaan viimeisellä neljänneksellä. Vuodesta 2004 alkaen tulevat synergiahyödyt ylittävät 100 miljoonaa euroa.

Brent-raakaöljyn hinta oli keskimäärin 24,4 dollaria barrelilta tammi-syyskuussa. Lokakuussa hinta on ollut keskimäärin 28,1 dollaria barrelilta ja vuoden 2002 lopun kansainväliset futuurihinnat 26,4 dollaria barrelilta.

Norjan öljy- ja kaasukenttien lisääntyneen tuotannon ansiosta Fortum arvioi tämän vuoden öljyn- ja kaasuntuotantonsa pysyvän lähes edellisvuoden tasolla Omanin öljykenttäosuuksien myynnistä huolimatta. Norjan öljyn- ja kaasuntuotannon strategisten vaihtoehtojen arviointi etenee suunnitellusti ja päätös julkistetaan lähiaikoina.

Kansainvälinen jalostusmarginaali Luoteis-Euroopassa (Brent Complex) oli huomattavasti alempi kuin vuonna 2001, keskimäärin 0,7 (2,2 vuotta aiemmin) dollaria barrelilta tammi-syyskuussa. Kolmannella neljänneksellä se oli keskimäärin 1,3 (1,1) dollaria barrelilta. Lokakuun alkupuolella kansainvälinen jalostusmarginaali (Brent Complex) oli keskimäärin 2,1 dollaria barrelilta. Usean vuoden ajan kansainvälinen Brent Complex -jalostusmarginaali on ollut keskimäärin 1,5-2,0 dollaria barrelilta. Johto arvioi lisämarginaalin pysyvän edellisvuosien tasolla.

Tammi-syyskuussa euron vaihtokurssi dollaria vastaan oli keskimäärin 0,9237. Syyskuun lopussa vaihtokurssi oli 0,9860. Fortum arvioi kymmenen prosentin muutoksen dollarin arvossa vaikuttavan, suojaukset huomioiden, Fortumin liikevoittoon vuositasolla +/-15 miljoonaa euroa vuonna 2002.

Näiden markkinatekijöiden perusteella lähiajan näkymät näyttävät hyviltä, Fortum toteaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat