Fortum hamuaa E.On:n osakkeita

Energiayhtiö Fortum aikoo ostaa kaikki saksalaisen E.On-konsernin E.On Finlandin, entisen Espoon sähkön, osakkeet. Näin Fortumin omistusosuus nousisi lähelle 66 prosenttia.

Energiayhtiö Fortum aikoo ottaa 650 miljoonaa euroa velkaa ja lunastaa itselleen energiayhtiö E.ON Finlandin eli pääpiirteissään entisen Espoon Sähkön. Fortum tarjoaa E.ON Finlandin pääomistajalle, saksalaiselle emokonsernille 390 miljoonaa euroa noin 66 prosentin osuudesta. Espoon kaupunki on saamassa Fortumilta 260 miljoonaa euroa omasta kolmanneksestaan. Asiaa mutkistaa kuitenkin se, että E.ONin emokonserni on tehnyt kaksi erilaista sopimusta Suomen tytäryhtiöstään. Toinen sopimus on voimassa Fortumin ja toinen Espoon kaupungin kanssa.

Fortumin tänään julkistama ostotarjous perustuu sen ja saksalaisyhtiön väliseen sopimukseen, jonka mukaan Fortumilla on oikeus ostaa saksalaisomistajan osuus E.ON Finlandista tammi-maaliskuussa. Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius sanoi tiedotustilaisuudessa, että yhtiön edustajat ovat keskustelleet Espoon kaupungin edustajien kanssa aikeistaan. Sitä vastoin Fortumin ja E.ON Finlandin kesken ei ole asiasta puhuttu. Liliuksen mukaan puheisiin päästään siinä vaiheessa, kun Fortumista tulee E.ONin omistaja. Hän ei myöskään halunnut kommentoida, olivatko sopimusasiat esillä joulukuussa, kun E.ONin saksalainen johto kävi Suomessa.

E.ON Finlandin toimitusjohtaja Matti Manninen oli päivällä vaitonainen ostotarjouksesta. Hän sanoi uutistoimisto STT:lle, ettei yhtiössä ole käsitelty Fortumin tarjousta. Manninen ei myöskään ottanut kantaa sopimusasioihin. Lilius puolestaan korosti moneen kertaan, että Fortumilla on sopimus ainoastaan E.ONin eikä Espoon kanssa.

-Meillä on yksiselitteinen sopimus E.ONin kanssa. Jos Espoo haluaa pitää kiinni osakkeistaan, kyllä se meille käy, Lilius sanoi.

Fortumille viidennes siirto-osuuksista

Jos Fortumin yritysostoaikeet toteutuvat, yhtiön markkinaosuus sähkönsiirrossa kasvaa 21 prosenttiin nykyisestä 16 prosentista. Lilius kiittelikin suuruuden ekonomiaa, johon kilpailuviranomaisillakaan ei pitäisi olla puuttumista.

-Lain määräämä katto on 25 prosenttia, joten jäämme selvästi sen alle.

Lisäksi Lilius huomautti, että sähkönsiirtoa valvovat viranomaiset. Kaikkiaan Fortumin siirtoasiakkaiden määrä kasvaisi yrityskaupan yhteydessä lähes 200 000:lla 1,5 miljoonaan. Myös sähköenergia-asiakkaiden määrä lisääntyisi pitkälti toistakymmentä prosenttia 1,3 miljoonaan.

Ostoksiaan varten Fortum joutuu lainaamaan rahaa käytännössä koko 650 miljoonan euron summan, joka nostaa yhtiön velkaantumisasteen 81 prosenttiin. Markkina-arvioiden mukaan siitä ei kuitenkaan ole vahvataseiselle Fortumille hätää.

Liliuksen mukaan suunnitelma jakaa Fortumin sähkö- ja öljytoimialat erilleen etenee omaa tahtiaan eikä ostotarjous vaikuta siihen mitenkään.

(MTV3-STT)

(Kauppalehden talousuutiset 17.01.2005)

Lue myös:

    Uusimmat