Föhn-tuuli puhaltaa talvilomaviikolle keväistä säätä! Pekka Pouta: "Sää on tavallisuudessaan harvinainen – normaalisti tähän aikaan on sulaa tai pakkasta"

Loppuviikosta nautitaan harvinaisista lämpötiloista, jotka jatkuvat vielä ensi viikonkin. Eteläisen Suomen hiihtolomaviikkoa vietetäänkin kevättalven säässä, kun normaalisti tähän aikaan on sulaa tai pakkasta.

Kuluva viikko jatkuu etelässä suojan puolella. Jo huomenna torstaina on odotettavissa vähintään viittä plusastetta, mutta erityisesti lämpöasteita saadaan perjantaina. Lämmön tuo torstaina mukanaan Föhn-tuuli, joka tuo mukanaan myös lumisateita. 

– Tämänpäiväisen heikon lumisateen jälkeen sää käy vielä pakkasella, mutta torstaina Lapissa saadaan kunnon lumipyry ja 10-20 senttiä lunta. Lumisateet jäävät Kokkola-Kuopio-linjan pohjoispuolelle, sanoo MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Ilma ehtii torstain jälkeen myös hieman viiletä, ennen kuin Föhn-tuuli puhaltaa uudelleen lauantaina. 

Föhn-tuuliset päivät

Tämänhetkinen tilanne on palauttanut lumitilanteen koko Suomessa normaaliksi runsaan lumisuuden jälkeen.

– Tuleva lämmin ilma on kuiva, joten lumi ei sula niin radikaalisti.

Lämpötila käy öisin pakkasella, mutta lumen pinta pysyy kylmänä.

– Tämänhetkinen sää on juuri tavallisuudessaan harvinainen. Nyt on keskiarvo, mikä on harvinaista. Se ei nimenomaan ole tyypillinen tilanne, Pekka Pouta sanoo.

– Sää on sellainen kuin sen yleensä lasketaan tähän aikaan keskimääräisesti olevan, mikä on hyvin poikkeavaa. Yleensä tähän aikaan vuodesta on menossa sulamis- tai pakkaskausi.

Lue myös:

    Uusimmat