Säässä täyskäännös: Lämpötilat kohoavat jopa yli 10 astetta – Pekka Pouta: "Tuliko kevät talven keskelle -osastoa"

4:35
Katso videolta, miten lauhat tuulet puhaltavat lämmintä ilmaa Suomen ylle

Säässä koetaan huomenna iso lauhtuminen. Alkuviikon pakkaset liukuvat plussan puolelle suuressa osassa maata.

Vielä tiistaina lähes koko maassa ollaan pakkasen puolella. Ainoastaan läntisin rannikko kipuaa asteen verran nollan yläpuolelle.

Aurinko näyttäytyy  suuressa osassa maata. Illalla alkavat sateet, jotka näkyvät eniten Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Ajokeli onkin Lapissa ja Itä-Suomessa huono vielä keskiviikkona aamulla.

Huomenna keskiviikkona etelään puhaltaa voimakas föhn-tuuli, joka tuo lämmintä ilmaa Suomen ylle. Maan eteläosassa saadaan tällä viikolla neljä plussapäivää ja Lapissakin yksi.

Kevään merkkejä ilmassa

Lämpötilat voivat kohota jopa yli kymmenen astetta, meteorologi Pekka Pouta kertoo.

– Tuo ilma on aika kuivaa. Siinä on hyvä mahdollisuus päästä näkemään harvinainen joulukuun auringonpaiste ennen kaikkea lännessä, Pouta toteaa.

Poudan mukaan tämän viikon sää on kaukana tavanomaisesta joulukuun alun säästä. Jopa kevään merkkejä on nähtävillä.

– Tuntuu siltä, että tämä on tällainen tuliko kevät talven keskelle -osasto täällä, Pouta sanoo kuvaillessaan lännestä saapuvaa ilmamassaa.

– Yleensä näistä föhn-tuulista puhutaan kevään puolella. Tässä nähdään ihan sama ilmiö, Pouta kertoo.

Ensi viikolla kylmenee

Lapissa ja Itä-Suomessa lumipeite kasvaa keskiviikon sateiden saattelemana. Salpausselän eteläpuolella lämpöasteet ja sateet vievät lumet mukanaan torstaihin mennessä.

Loppuviikko tuo mukanaan vesisateita Etelä- ja Keski-Suomeen.

Ensi alkuviikosta nähdään seuraava käänne, kun uusi kylmeneminen alkaa pohjoisesta saapuvan ilmamassan mukana. Pakkasta pitäisi olla ensi viikolla luvassa kautta maan.

– Siinä on mahdollisuus, että joku noista sadealueista tulee niin vahvasti päälle ensi viikon alussa, että se tuprauttaa hiihtokelilumen etelään. Mutta kyllä se enemmän on sitä, että "toivottavasti on väriä maassa", Pouta ennustaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja