Flunssakin kannattaa hoitaa - myös nuhakuumeella jälkitauteja

Influenssan jälkitaudeista puhutaan paljon, mutta myös tavallisella flunssalla on omat jälkitautinsa.

Influenssa ja flunssa menevät joskus puheissa sekaisin. Kyseessä on kuitenkin kaksi eri tautia: Influenssaa aiheuttavat A- ja B-virukset. Flunssan eli nuhakuumeen taustalla on useimmiten harmittomampi rinovirus.

Influenssalla on paljon jälkitauteja. Koska niiden saaminen on melko yleistä, niistä myös puhutaan paljon. Vaikka tavallinen flunssa on influenssaa paljon yleisempi, sen aiheuttamista jälkitaudeista tiedetään hyvin vähän.

– Rinoviruksen jälkeen tulee jälkitauteja, mutta huomattavasti vähemmän kuin influenssaviruksen jälkeen, Lasten infektiotautien professori Harri Saxén HUS:sta selittää.

Saxénin mukaan rinovirus voi aiheuttaa lapsille korvatulehduksia, poskiontelotulehduksia ja keuhkokuumetta.

– Nämä ovat ne tavallisimmat komplikaatiot. Aikuisilla korvatukehduksia on vähemmän. Heille tulee lähinnä poskiontelotulehduksia ja keuhkokuumetta.

Paljon on vielä selvitettävää

Mistä sitten johtuu se, että toiset saavat jälkitaudin, toiset eivät?

– Kyllä se varmaan on niin, että toiset ihmiset ovat vain herkempiä saamaan jälkitauteja, mutta emme me kyllä hirveän paljon tiedä näistä asioista, Saxén myöntää.

Saxénin mukaan tunnettu jälkitauti, sydänlihaksen tulehdus, voi sekin liittyä perusflunssaan - vaikka harvinainen onkin.

– Jos on flunssaa ja kuumetta, niin varsinkaan maksimaalista liikuntaa ja kuntoilua ei suositella, koska se voi altistaa siihen, Saxén opastaa.

Tavallisen flunssan torjumisesta on paljon uskomuksia, mutta hyvin vähän tutkittua tietoa. 

– On olemassa viitteellistä tietoa siitä, että hyvin suuret C-vitamiinipitoisuudet voisivat vähän auttaa. Joidenkin tutkimusten mukaan sinkki voisi vähän auttaa. Mutta nämä tiedot ovat aika epämääräisiä eli en minä niitä varsinaisesti suosittele, Saxén toppuuttelee.

Flunssan iskettyä voi nykytiedon varasssa vain kärsiä ja hoitaa oireita. Mitään täsmälääkettä tavalliseen flunssaan ei löydy.

Tilanne ei ole sen kummoisempi flunssan jälkitautien suhteen. Niiden välttämiseen  Saxénilla on vielä vähemmän taikakaluja tarjota.

– Lepo olisi ihan järkevää. Sillä voi ehkäistä komplikaatioita, Saxén neuvoo.

Lue myös:

    Uusimmat