Mainos

Floridassa asuva suomalainen Nina ei koskaan muuttaisi rannalle: "Saimme viimeiset kaasukanisterit"

Viranomaiset ovat varoitelleet hurrikaanista lähes liiankin kanssa, kertoo Floridassa pitkään asunut suomalainen Nina Luoto. Hän asuu miehensä kanssa sisämaassa Floridan keskiosissa, Zephyrhillsin kaupungissa.

STT:n perjantaina alkuillasta Suomen aikaa tavoittaman Luodon mukaan hirmumyrsky ei ole näkynyt heidän kotonaan kuin navakkana tuulena ja pienenä sateena.

Perhe aikoo suunnata matkalle Floridan eteläosiin, länsirannikkoa pitkin. Matkan alkua siirrettiin aiemmin myrskyn tuoman uhan vuoksi päivällä eteenpäin. 

Hänen mukaansa myrskyn lähestyminen on näkynyt arjessa esimerkiksi niin, että ihmiset varastoivat polttoainetta ja kaasua.

– Mieheni haki matkaa varten ylimääräistä bensaa kanistereihin siltä varalta, jos etelämpänä asemat olisivat tyhjillään. Bensa-asemalla oli hirveästi ihmisiä, ja hän onnistui samaan myös viimeiset kaasukanisterit kaupasta.

Myös esimerkiksi pohjoisemmista osavaltiosta etelään talvea pakoon tulleita eläkeläisiä on siirtynyt myrskyn varalta Floridan länsipuolelle, Luoto kertoo. Niin kutsutut "snowbirdit" asuvat usein asuntovaunuista tai heiveröisemmistä rakennuksista kasatuissa kylissä, jotka voivat olla vaarallisia myrskyn sattuessa kohdalle.

Hirmumyrskyt ovat mahdollisia Floridassa käytännössä joka vuosi, joten niiden tuloon täytyy varautua. Esimerkiksi Luodon ja hänen miehensä kodin kaikki rakennukset on varustettu ylhäältä alas laskeutuvilla metallisilla hurrikaaniovilla, jotka toimivat autotallin ovien tapaan.

– Toiset ajattelevat, että on ihanaa asua rannalla, mutta itse en missään nimessä haluaisi juuri tällaisen takia, Luoto toteaa.

Katso aikaisemmat videot aiheesta.

Katsomo-video ei ole saatavilla


1:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.