Mainos

Fiva: Ensiasuntoon lainaa jopa 100 prosenttia

Suomalaiset ostavat yhä ensiasunnon lähes kokonaan velaksi. Finanssivalvonnan selvityksen mukaan jopa 100-prosenttisesti velalla rahoitetut ensiasunnot ovat tavallisia. Puolet ensiasunnoista rahoitetaan 90 prosentin luottoasteella.

Finanssivalvonnan johtajan Anneli Tuomisen mukaan isokaan velkaosuus ei ole ongelma, jos pankki on varmistanut, että asiakkaalla on maksukykyä. Mutta Fivan selvityksessä rysään jäi myös yksittäisiä tapauksia, joissa pankki ei olisi luottoa saanut myöntää.

- Olemme huolestuneita niistä tapauksista missä ole ei juurikaan omarahoitusosuutta ja asiakkaalla on hyvin huono maksukyky. Tämän tyyppisiä tapauksia ei saisi olla laisinkaan, sanoo johtaja Anneli Tuominen Finanssivalvonnasta.

Otoksessa tutkittiin yli 1 400 luottoa, huomautettavaa oli muutamissa.

- Tietenkin kokonaisuutena katsoen puhutaan muutamista tapauksista. Mutta olisi hyvin tärkeätä, että pankit huolehtivat aina siitä, että asiakkailla on riittävä maksukyky, huomauttaa apulaisjohtaja Jukka Vesala.

Finanssivalvonnan mukaan omarahoitusosuus on ennen kaikkea asiakkaan suoja, varsinkin jos asuntojen hinnat laskevat ja asiakkaalle tulee maksukyvyttömyystilanne.

- Asiakkailla on suuri riski, jos lainanhoito on hyvin tiukka suhteessa tuloihin tai jos se laina on hyvin suuri, toteaa Vesala.

Pankkien luottoriskeistä Fiva ei nyt ole huolissaan.

- Pankeilla voi olla turvana esimerkiksi ensiasunnon ostajien vanhemmilta takauksia, joilla ne kattavat omat riskinsä, sanoo Vesala

OP-Pohjola ryhmän liiketoimintajohtaja Toni Vepsäläinen muistuttaa, että elävässä elämässä muita vakuuksia usein löytyykin esimerkiksi vanhemmilta.

- On mahdollisesti annettu lapsille vaikkapa osakkeita lahjaksi. Fivan näkökulmasta tämä edellyttäisi sitä, että niitä osakkeita ei arvopapereina voisi laskea vakuudeksi, vaan ne pitäisi ensin myydä ja niillä pitäisi maksaa sitä asuntoa. Tämä ei välttämättä elävässä elämässä ole perustelua, sanoo Vepsäläinen.

Finanssivalvonta pyytää nyt pankkeja tarkastamaan toimintojaan ja toimimaan Fivan suositusten mukaisesti.

- Pyydämme varmistusta siitä, että he muuttavat toimintatapojaan. Jos he eivät näin halua toimia, täytyy miettiä muita vaihtoehtoja, sanoo Tuominen, joka ei kuitenkaan tarkenna mitä muut vaihtoehdot olisivat.

Fiva muistuttaa, että maksuvaralaskelmissa pitäisi testata asiakkaan maksukykyä tilanteessa, jossa korko nousisi vähintään euroajan maksimikorkotasolle eli liki kuuteen prosenttiin. Kalleimmillaan korko oli lokakuussa 2008, jolloin 12 kuukauden euribor oli 5,5 prosenttia.

Katso Saara Rantasen juttu (Kymmenen uutiset 14.4.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.