Mainos

Finnveran tulos kasvoi odotetusti

Valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran tulos on kehittynyt suunnitelmien mukaisesti. Konsernin tulos oli tammi-kesäkuussa 91,3 miljoonaa, josta varsinaisen toiminnan tulos oli 89,8 miljoonaa markkaa. Edellisen katsauskauden varsinaisen toiminnan tulos oli noin 61 miljoonaa markkaa.

Finnveran vastuukanta oli kesäkuun lopussa 21,8 miljardia markkaa, joka jakautui lähes tasan kotimaisen ja ulkomaisen riskinoton kesken. Uusia asiakkaita konserni sai lähes 2000. Kesäkuun lopussa asiakasyrityksiä oli noin 25500. Luotto- ja takaustappiot pysyivät edelleen pieninä ja olivat 38,3 miljoonaa markkaa. Yhtiö myönsi kotimaassa lainoja yhteensä 965 miljoonaa, takauksia 1015 miljoonaa sekä rahoitus- ja vastatakuita 171 miljoonaa markkaa.

Pk-yritysten investoinnit kasvoivat, mikä vilkastutti kysyntää. Investointirahoituksen painopiste siirtyi lainoista takauksiin, joita myönnettiin ennätyksellisen paljon vuoden alkupuoliskolla. Finnvera laskee myötävaikuttaneensa rahoitustoiminnallaan noin 6100 työpaikan syntymiseen.

Finnveran tulos julkistettiin Kuopiossa, joka on yhtiön juridinen kotipaikka. Keran ja Valtiontakuukeskuksen yhdistämisestä syntynyt Finnvera aloitti toimintansa viime vuoden alussa.

Aluekehitysrahojen välittäjä

Talouskasvun ennustetaan jatkuvan Suomessa nopeana, mikä lisää Finnveran kotimaisen rahoituksen kysyntää erityisesti maan kasvualueilla. Tukialueilla rahoituskysyntä on sen sijaan jonkin verran laimeampaa ilman aluepoliittisia lisätoimia. Myös vientitakuukysynnän uskotaan jatkuvan vilkkaana.

Vuoden ensimmäisellä alkupuoliskolla takuita myönnettiin 8,2 miljardia markkaa, josta yli puolet meni Aasiaan. Finnvera on aloittamassa myös Euroopan Aluekehitysrahaston (EAKR:n) varojen välittämisen Itä- ja Pohjois-Suomen tavoitealueella 1 sekä Länsi- ja Etelä-Suomen tavoitealueella 2. Osarahoitusta sovelletaan pienrahoitus-, perustamislaina- ja kasvurahoitusohjelmiin. Asiasta on valmisteilla aiesopimus Euroopan komission sekä kauppa- ja teollisuusministeriön kesken.

Ensi vuonna näin rahoitettujen lainojen enimmäismäärä voisi olla noin 940 miljoonaa markkaa. EAKR:n osarahoittamissa Finnveran lainaohjelmissa syntyisi tällöin lähes 5000 uutta työpaikkaa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.