Mainos

Finnairilla tuhansia jumissa Aasiassa

Tulivuorenpurkauksen aiheuttaman tuhkapilven jalkoihin on jäänyt maailmalla varovaistenkin arvioiden mukaan useita kymmeniä tuhansia matkailijoita. Aasian-liikenteeseen panostaneella Finnairilla kotimatkaa odottaa Aasiassa noin 5 600 ihmistä. Heistä 1 600 on suomalaisia.

Finnair lentää Aasiassa seitsemään kohteeseen, mutta lentoyhtiöllä ei ole kohdekohtaista tietoa matkalle juuttuneiden määrästä.

- Ihmiset matkustavat ja siirtyvät paljon paikasta toiseen, eikä heillä ole velvollisuutta kertoa liikkeistään lentoyhtiölle. Sen takia Finnairilla on vain tieto siitä, minkä verran sillä on matkustajia jumissa koko Aasiassa, selittää viestintäpäällikkö Maria Mroue.

Luku 5 600 on eilisillalta ja matkalle juuttuneiden määrä kasvaa joka päivä, jolloin lentoliikenne toimii epänormaalisti.

Tilanteen täydellinen normalisoituminen vie viikkoja

Mroue on haluton arvioimaan, kuinka kauan kestää, että Aasian-matkalaiset pääsevät koteihinsa. Pienen kärttämisen jälkeen hän suostuu kuitenkin spekuloimaan lentoliikenteen normaaliin uomiin palautumista.

- Että tilanne saadaan täysin normaaliksi, siihen menee viikkoja, mutta heti kun lennot saadaan pyörimään, tilanne alkaa purkautua. Lennot ovat varmasti kyllä pitkään aivan täynnä, mitä ne eivät yleensä ole.

Mroue korostaa, että kysymys on karkeista arvioista, koska tilanteen kehittymistä ei pysty ennustamaan.

Siinä teoreettisessa tilanteessa, että arkeen palattaisiin esimerkiksi tänään ja lennot alkaisivat pyöriä normaalisti, Mroue arvioi, että ihmisten kotiuttamiseen menisi noin viikko.

- Näinhän ei kuitenkaan valitettavasti ole, Mroue toteaa.

Tämän hetkisen tiedon mukaan Helsinki-Vantaan lentoasema pidetään tänään auki vain klo 15 saakka.

New Yorkissa helpompi tilanne

Finnairin tilanne on lännen suunnassa huomattavasti helpompi. New Yorkissa on jumissa "vain" noin 500 suomalaista ja noin 100 muuta eurooppalaista.

Jos ja kun liikenne alkaa pyöriä, saadaan matkalaiset pikaisesti kotiutettua.

- Nämä matkustajathan mahtuvat muutamalle lennolle, Mrouekin rauhoittelee.

Varhainen lintu ei välttämättä nappaa matoa

Joidenkin maailmalle juuttuneiden odottelu saattaa venyä toisia onnekkaampia huomattavasti pidemmäksi. Suman purkamisessa on nimittäin muutamia perussääntöjä.

Ensinnäkin kotimatkaa hidastaa se, että lain ja oikeuskäytäntöjen mukaan koneeseen pääsevät ensisijaisesti aina ne, joilla on varaus lennolle.

- Tämä on sama käytäntö kaikilla lentoyhtiöillä. Sitä on testattu oikeudessa asti, Mroue selittää.

Seuraava prioriteettiryhmä on kotiin palaavat. Kolmas erikoiskohtelua saava ryhmä on lapsiperheet ja iäkkäät matkustajat. Jos jää näiden ryhmien ulkopuolelle, kannattaa yrittää tehdä olonsa väliaikaisessa asemapaikassaan mahdollisimman mukavaksi, sillä edessä on vielä epämääräinen aika odottelua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.