Finnair vähentää ja keskittää kovalla kädellä

– Olemme jo aikaisemmin kertoneet 140 miljoonan euron kustannussäästöistämme. Yt-neuvottelut ovat nyt osa sitä rakennemuutosta, jossa me tarkastelemme asioita, joita voisimme tehdä tehokkaammin, toteaa Finnairin viestintäjohtaja Arja Suominen.

Yt-neuvotteluiden kohteina ovat talous-, henkilöstö- ja tietohallinto sekä markkinointiorganisaatio. Hallinnossa keskitytään tukitoimintoihin, kuten esimerkiksi henkilöstöhallintoon, taloushallintoon, yritysturvallisuustoimintoihin ja tietotekniikkaan. Tavoitteena on vähentää 155 työpaikkaa.

– Yt-neuvottelut koskevat myös markkinointia ja sitä, millaisissa jakelukanavissa Finnairin lentoja myydään. Kaikissa näissä alueissa haetaan uutta tehoa ja tämä tulee valitettavasti merkitsemään myöskin henkilöstövähennyksiä, kertoo Suominen

Lippujen myynnissä internetin osuus kasvaa

Toimintojen siirtymistä alihankkijoille ei Finnair vahvista suoralta kädeltä.

- Pääsääntöisesti kyse on ihan oikeista vähennyksistä. Haemme merkittäviä kustannussäästöjä ajattelemalla ihan uudella tavalla. Finnairin sisällä tapahtuu myös sisäisiä siirtoja ja ihan pieniä yhteistyökumppaneiden lisäyksiä saattaa tulla.

Finnairin mukaan tarkoituksena on kääntää yhtiö jälleen kannattavaksi. Yhtiö aikookin keskittää monia toimintojaan.

– Esimerkiksi it-toiminnot, hr-toiminnot ja joitakin muita toimintoja keskitetään isommiksi kokonaisuuksiksi.

Suomisen mukaan markkinoinnissa ja lippujen myynnissä on tärkeää löytää uusia väyliä.

– Enemmän voidaan ohjata liikennettä internetin suuntaan. Minun mielestäni nämä halpalentoyhtiöt ovat erittäin hyvä osoitus siitä, että internetin kautta pystytään hankkimaan merkittävä asiakaskunta.

Kylmänviileästi ei Finnairin mukaan irtisanota ketään.

– Luulen, että kukaan ei saa kylmänviileästi potkuja. Irtisanomiset ovat aina molemmille osapuolille ikävä tilanne. Eläkkeelle siirtymisiä ja siirtämistä toisiin työtehtäviin harkitaan. Nyt vasta suunnitelmat on julkaistu, joten yt-neuvotteluissa pyritään löytämään näitä korvaavia keinoja, Suominen pohtii.

Yt-neuvottelut lähtevät käyntiin viikon kuluttua ja kestävät vähintään kuusi viikkoa.

Lue myös:

    Uusimmat