Mainos

Finlaysonin värjäämöä ei suojella

Tampereen Finlaysonin vanhaa värjäämöä ei suojella rakennussuojelulain nojalla. Pirkanmaan ympäristökeskus katsoo päätöksessään, että vanhan tehdasalueen arvokkaimmat osat on määrätty suojeltaviksi jo aiemmin.

Värjäämön suojelua on esittänyt Pirkanmaan Perinnepoliittinen yhdistys. Värjäämö on peräisin 1840-luvulta, ja se on Museoviraston arvion mukaan poikkeuksellisen vanha ja hyvin säilynyt rakennus. Vuonna 1995 vahvistetun asemakaavan mukaan värjäämön paikalle voidaan rakentaa yksi tai kaksi asuinkerrostaloa. Tontin omistava Tampereen Kiinteistö-Invest on vuonna 1998 ilmoittanut aikovansa purkaa värjäämön. Yhtiö on kuitenkin luvannut odottaa suojelukiistan ratkeamista.

Tiilirakenteinen värjäämö kuuluu Finlaysonin alueen vanhimpiin rakennuksiin. Ympäristökeskuksen mukaan viime vuosina ei kuitenkaan ole tullut esille sellaista uutta tietoa rakennuksen historiasta, joka toisi perusteluja rakennussuojelulain mukaiselle suojelulle. Pirkanmaan ympäristökeskuksen ratkaisu ei periaatteessa estä sitä, että värjäämörakennus voitaisiin suojella asemakaavaa muuttamalla.

Suojelua ajava ryhmä lähetti pari kuukautta sitten KHO:lle kirjelmän, jossa esitetään Finlaysonin alueen asemakaavan osittaista purkamista. Ympäristökeskuksen päätöksestä voi vielä valittaa ympäristöministeriöön.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.