Mainos

Finavian Sailas: Syytteillä ei vaikutusta hallituksen kannepäätökseen

Tänään luetut syytteet lentokenttäyhtiö Finavian entistä varatoimitusjohtajaa ja entistä rahoituspäällikköä vastaan eivät vaikuta Finavian hallituksen kannepäätökseen, kertoo Finavian hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas.

Syyttäjä vaatii entiselle varatoimitusjohtajalle Ari Haapaselle ja rahoituspäällikölle puolentoista vuoden ehdollista vankeutta luottamusaseman väärinkäytöstä. Syynä ovat johdannaiset, jotka olivat syyttäjän mukaan liian riskialttiita ja yhtiön ohjeistuksen vastaisia.

Finavian hallitus pohtii yhä, nostaako se aiempaa johtoa vastaan kanteita vuoden 2011 johdannaistappioista. Suurin osa 34 miljoonan euron tappioista vuosilta 2009-2011 syntyi tällöin.

-Meidän prosessiimme syyttäjän vaatimuksilla ei ole suoraa tai oikein välillistäkään merkitystä. Arvioimme, että syyte nousee ja näin kävi, Sailas sanoo.

Sailas ei halua kuitenkaan arvioida syytteiden menestymistä oikeudessa.

Sailaksen mukaan Finavian hallitus tekee kannepäätöksen vuoden loppuun mennessä. Kanneoikeus vuodelta 2011 vanhenee tällöin. 

Kanneoikeus vuosilta 2009-2010 vanhentui

Juuri Finavian hallituksen aiemmat kannepäätökset ovat nostaneet tarkasteluun ministeri Anne Bernerin (kesk.) omistajaohjauksen. Viime vuoden lopulla Finavian hallitus päätti nopealla aikataululla, että kanteita aiempaa johtoa vastaan vuosilta 2009-2010 ei nosteta ja jo nostetut kanteet tilintarkastusyhtiötä ja vastuullista tilintarkastajaa vastaan perutaan. 

Valtiontalouden tarkastusvirasto moitti kesäkuussa julkaistussa raportissaan liikenne- ja viestintäministeriön omistajaohjausta. Tarkastusviraston raportin mukaan ministeriö oli viime vuonna vaikuttanut asiattomasti siihen, että Finavian hallitus luopui aiemman johdon vahingonkorvausvaateista ja sopi riidan tilintarkastusyhtiön kanssa.

STT toi julki syyskuussa ministeriön kansliapäällikön lähettämän sähköpostiviestin, joka antoi julkisuuteen lisätietoa Bernerin aktiivisesta roolista omistajaohjauksessa.

Myös eduskunnan tarkastusvaliokunta käsittelee Bernerin ja ministeriön toimintaa ja antaa mietintönsä omistajaohjauksesta. Berner on lytännyt tarkastusviraston arvion ja puolustanut toimintaansa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.