Apulaisoikeuskansleri: Finavian omistajaohjauksessa on parannettavaa – valtio-omistaja puuttui operatiiviseen toimintaan

Lentokenttäyhtiö Finavian omistajaohjausta pitää parantaa, linjaa apulaisoikeuskansleri päätöksessään. Kyse on siitä, miten Anne Bernerin (kesk.) johtama liikenne- ja viestintäministeriö puuttui valtio-omisteisen yhtiön toimintaan johdannaissotkun jälkipyykissä.

Apulaisoikeuskansleri tuli siihen johtopäätökseen, että valtio-omistaja eli käytännössä ministeriö oli puuttunut Finavian operatiiviseen toimintaan omistajaohjauksen periaatteiden vastaisesti. Berner on toistuvasti jyrkästi kiistänyt tämän.

Päätöksen mukaan omistajaohjauksesta vastaavat virkamiehet tai ministeri eivät kuitenkaan menetelleet vastoin lakia.

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti huomiota myös siihen, että ministeriö jätti toimittamatta yhtiölle asiantuntijalausunnot, joissa vastoin ministeriön kantaa vastustettiin sovintosopimuksen hyväksymistä tilintarkastusyhtiön kanssa.

– Valtio-omistajan olisi tullut pyrkiä varmistamaan, että Finavialla oli käytettävissään kaikki tarvittava informaatio, jota kanne- ja sovintosopimusasian huolellinen arvioiminen vaati. Tämä velvollisuus korostui tilanteessa, jossa valtio-omistaja ei ottanut asiaa itse päätettäväkseen, apulaisoikeuskanslerin sijainen Kimmo Hakonen toteaa päätöksessä.

STT ei tavoittanut Berneriä tai kansliapäällikkö Harri Pursiaista kommentoimaan asiaa keskiviikkoiltana.

Johdannaissotkun seurauksena Finavialle tuli 34 miljoonan euron tappiot.

"Kyseenalaisti hallituksen päätöksen"

STT on aiemmin kertonut, että Bernerin ohjeistuksesta ministeriön kansliapäällikkö kielsi vuoden 2015 lokakuussa Finavian hallituksen silloista puheenjohtajaa etenemästä entisen johdon kanneasiassa ennen yhtiökokousta. Yhtiökokousta ei kuitenkaan saman vuoden puolella kutsuttu koolle, vaikka kanneoikeus vuodelta 2010 oli vanhentumassa.

Tuoreen päätöksen mukaan ministeriön olisi ollut johdonmukaista päättää itse kanteiden nostamatta jättämisestä yhtiön entistä johtoa vastaan ja tilintarkastusyhtiöön kohdistuvista korvausvaatimuksista luopumisesta.

– Valtio-omistaja oli kieltänyt Finavian hallitusta etenemästä kanneasiassa ja siten tosiasiallisesti kyseenalaistanut hallituksen tekemän päätöksen kanteiden nostamisesta.

Ministeri olisi voinut tehdä päätöksen esimerkiksi kutsumalla koolle yhtiökokouksen.

Vuosien saaga

Johdannaissoppa on jatkunut vuosia, ja Bernerin ministerikaudella asiaa on puitu toistuvasti. Vuoden 2015 lopulla Finavian hallituksen silloinen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi erosi protestina Bernerin sivustaohjaukselle, jonka ministeri on kiistänyt.

Ennen apulaisoikeuskanslerin päätöstä Finavian omistajaohjausta on käsitelty esimerkiksi Valtiontalouden tarkastusviraston laillisuustarkastuskertomuksessa ja eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietinnössä.  

Heinäluoma kiteyttää kantansa Finavia-asiassa:"Älytön johdannaissotku" 0:34

Lue myös:

    Uusimmat