Mainos

Finavian johdannaissopimuksista syytteet kahdelle – Bernerin toimia selvitetään

Lentokenttien toiminnasta vastaavan Finavian entinen varatoimitusjohtaja Ari Haapanen ja entinen rahoituspäällikkö saavat syytteet luottamusaseman väärinkäytöstä.   

Finaviassa tehtiin vuosina 2009–2011 johdannaissopimuksia, jotka olivat syyttäjän mukaan vastoin yhtiön sisäisiä ohjeita ja yhtiön etua. Sopimusten purkamisesta on aiheutunut Finavialle 34 miljoonan euron tappiot. 

Finavian entinen toimitusjohtaja Samuli Haapasalo ja entinen talousjohtaja Kirsti Lehtovaara välttyivät syytteiltä.

Syyttämättäjättämispäätöksessä syyttäjä kirjoittaa, että sopimukset ovat olleet tarpeettoman monimutkaisia ja sisältäneet suuren riskin yhtiölle.   

– Haapasalo ei ole osallistunut yksittäisten johdannaissopimusten tekemiseen tai niihin liittyviin neuvotteluihin. Hänen osaltaan rikosepäily perustuu siihen, että hän on laiminlyönyt tehtäviään. Pelkkä tehtävien laiminlyönti ei kuitenkaan riitä siihen, että kyse olisi luottamusaseman väärinkäytöstä. Luottamusaseman väärinkäyttö edellyttää tahallisuutta, syyttäjä perustelee päätöstään.

Syyttäjän mukaan rahoitusasiat oli vastuutettu varatoimitusjohtajalle ja tietyissä asioissa talousjohtajalle. Hän piti uskottavana talousjohtajan kertomusta vastuunjaosta. 

– Varatoimitusjohtaja ja sopimuksia käytännössä tehnyt rahoituspäällikkö ovat olleet rahoituksen asiantuntijoita.

Talousjohtajana toiminut Lehtovaara on kertonut esitutkinnassa, että hänen roolinsa suhteessa rahoituspäällikköön oli pelkästään hallinnollinen esimies. 

34:54

Bernerin toimia puidaan raportissa

Valtiontalouden tarkastusvirasto tekee myös omaa laillisuustarkastustaan Finavian tapahtumista. Raportti on yhä lausunnoilla. 

Tarkastuksen kohteina ovat menettelytapa ja perusteet, joilla päätettiin aikanaan olla jatkamatta vahingonkorvausprosesseja johdannaisasiassa. Samalla selvitetään liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) omistajaohjaustoiminta.  

Mediatietojen perusteella raportissa moitittaisiin Berneriä Finavian toimintaan puuttumisesta. 

Finavian hallitus aloitti johdannaissotkun vuoksi jo oikeustoimet tilintarkastajaa vastaan, mutta luopui niistä joulukuun alussa. Vuoden 2010 osalta kanteiden nostamisen määräaika umpeutui vuoden lopussa. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi erosi tehtävästään joulukuun alussa vastalauseeksi Bernerin toiminnalle yhtiön ohjauksessa. 

Liikenne- ja viestintäministeriö on tilannut omistajaohjauksesta myös yhtiöoikeudellisen lausunnon, jota on aiemmin kutsuttu myös ministeriön selvitykseksi. Lausunto toimitetaan VTV:lle. 

Fiva: Pankit eivät johtaneet harhaan 

Keskiviikkona myös Finanssivalvonta (Fiva) antoi arvionsa johdannaistapauksesta. Fivan mukaan pankit eivät johtaneet Finaviaa harhaan solmiessaan sen kanssa johdannaissopimuksia vuosina 2009–2011. 

Finanssivalvonta arvioi, rikottiinko tapauksessa tuolloin voimassa ollutta arvopaperimarkkinalakia. Lain mukaan arvopapereiden markkinoinnissa ei saa antaa totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja. 

Finavia pyysi Finanssivalvontaa selvittämään yhtiön käyttämien pankkien toimien asianmukaisuutta. 

Ministeri Berner ei suostunut sanomaan Finaviasta perjantaina mitään. Hän totesi STT:lle keskustan puoluekokouksessa Seinäjoella, ettei kommentoi keskeneräistä asiaa.  

2:17

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.