Mainos

Video: Kohuyhtiö Finavialla kokous – Bernerin info heti perään

34:54

Kohusta toiseen lentävä valtionyhtiö Finavia järjestää tänään yhtiökokouksen. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) pitää kokouksen jälkeen lehdistötilaisuuden, jossa hän on luvannut kertoa johdannaisasian jatkokäsittelystä.

MTV Uutisten toimittaja Jussi Kärki seuraa tilaisuutta Twitter-tilillään.

Lentokenttien toiminnasta vastaava Finavia teki vuosina 2009-2011 johdannaiskauppoja, joista tuli tappiota 34 miljoonaa euroa. Poliisi epäilee yhtiön entistä johtoa rikoksista johdannaissotkussa.

MTV Uutiset näyttää Bernerin infon suorana lähetyksenä nettisivuillaan heti sen alettua, noin kello 11.45. 

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) tekee itsenäistä laillisuustarkastusta Finavian tapahtumista. Tarkastuksen kohteena on menettelytapa ja perusteet, joilla päätettiin olla jatkamatta vahingonkorvausprosesseja johdannaisasiassa. Taustalla on kysymys siitä, olisiko miljoonatappiot tuottaneiden sopimusten aikana toimineita toimitusjohtajaa, hallitusta ja tilintarkastajaa vastaan pitänyt käydä oikeusprosessi. Samalla selvitetään Bernerin omistajaohjaustoiminta.

Finavian hallitus aloitti johdannaissotkun vuoksi jo oikeustoimet tilintarkastajaa vastaan, mutta luopui niistä joulukuun alussa. Vuoden 2010 osalta kanteiden nostamisen määräaika umpeutui vuoden lopussa. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi erosi tehtävästään joulukuun alussa vastalauseeksi Bernerin toiminnalle yhtiön ohjauksessa. 

IL: Bernerille moitteet 

Iltalehti kertoi viime viikolla, että VTV:n raportti moittii Berneriä Finavian toimintaan puuttumisesta ja eduskunnan tarkastusvaliokunta on nähnyt raportin. VTV:stä täsmennettiin STT:lle, että tarkastusvaliokunta ei ole saanut kertomusluonnosta, mutta VTV:n ylijohtaja ja johtava lainsäädäntöasiantuntija ovat olleet valiokunnassa kuultavina.

VTV:n raportti on parhaillaan lausunnoilla, joiden palautuspäivä on perjantai. Laillisuustarkastus julkistetaan ennen juhannusta.

Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.) ei torstaina kommentoinut tietoja raportin sisällöstä.

– Nyt odotetaan, että raportti on kokonaisuudessaan valmis virastolta. Sen jälkeen kun se on valmis ja myös julkistettu, sitten valiokunta palaa asiaan, hän sanoi.

Valiokunnassa on Heinäluoman mukaan käsitelty Finavian ja muidenkin valtionyhtiöiden riskienhallintaa ja omistajaohjausta. Hän ei halunnut lähteä arvioimaan valiokunnan mahdollisia jatkotoimia asiassa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.