Filippiinien raa'an verilöylyn uhriluku kasvaa

Filippiinien joukkomurhan uhriluku on poliisin mukaan noussut jo 57:ään.

Kahdenkymmenenkahden uhrin uskotaan olevan toimittajia. Surmattujen joukossa oli myös raskaana olevia naisia.

Filippiiniläispoliitikko EsmaelMangudadatu kertoo, että iskussa surmansa saivat hänen siskonsa ja tätinsä, jotka olivat kumpikin raskaana.

Filippiinien poliisi vahvistaa, että presidentti Gloria Arroyon liittolaisen epäillään järjestäneen maata järkyttäneen joukkomurhan. Epäilty on Maguindanaon aluetta hallitsevan Ampatuanin klaanin johtajan poika. Ampatuanin klaani tuki presidentti Arroyoa presidentinvaaleissa.

Paikallisvaaleihin liittyvä verilöyly sattui toissa päivänä. Satakunta aseistautunutta miestä hyökkäsi Ampatuanin vastaehdokkaan kannattajien kimppuun ja surmasi heidät.

Teko pöyristytti maailmalla

Veriteko on tuomittu laajasti maailmalla. EU kutsui sitä barbariaksi.

Joukkomurhalta säästyi kuvernööriehdokkaaksi aikovaEsmael Mangudadatu, joka kertoo joutuneensa murhauhkausten kohteeksi jo ennakkoon. Siksi matkaan lähti naisia, joiden uskottiin olevan turvassa väkivallalta.

- Tämä on shokki. En ole koskaan kuullut Filippiineillä tai muuallakaan maailmassa, että useita toimittajia murhataan yhtenä päivänä, sanoo Jay Sonza manilalaiselta UNTV-tv-asemalta, joka menetti kaksi toimittajaa.

Uhrien joukossa oli useita toimittajia, jotka olivat raportoimassa vaalimatkasta. Toimittajien joukkomurha on tiettävästi lähihistorian pahin.

Maguindanaon maakuntaan on julistettu poikkeustila veriteon takia. Presidentti Arroyo vannoo, että syylliset saatetaan vastuuseen.

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat