Mainos

Filippiinien presidentti reagoi EU:n huumesotakritiikkiin keskisormi pystyssä – ”Fuck you!”

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on jatkanut suorasukaista linjaansa niin maan huumepolitiikan kuin kansainvälisten suhteiden osalta, kertoo muun muassa Reuters.

Kovakouraista huumesotaa käyvän maan presidentti reagoi tiistaina loukkauksin, kun Euroopan unioni vaati maata lopettamaan huumerikoksista epäiltyjen laittomat teloittamiset. Duterten mukaan EU tuomitsee mielivaltaiset teloitukset vain sovittaakseen omia syntejään. Hänen mukaansa EU on tekopyhä, kun tarkastellaan sen jäsenmaiden historiaa.

– Fuck you, hän totesi aiheen tiimoilta pitämässään puheessa nostaen EU:lle keskisormensa pystyyn.

Duterte lupasi valtaan noustuaan hyökätä voimalla huumekauppaa vastaan, ja kesänkuun lopusta lähtien ainakin 3800 henkilöä on tapettu. Julkisissa puheissa Duterte on kannustanut kansalaisia tarttumaan aseisiin ja tarvittaessa itse tappamaan sekä huumekauppiaita että huumeiden käyttäjiä. Kymmenet tuhannet kauppiaat ja vielä useammat käyttäjät ovat antautuneet poliisille, ja vankilat ovat ääriään myöten täynnä.

EU ilmaisi huolensa laittomista teloituksista ja kuolleiden poikkeuksellisen suurista määristä poliisioperaatioiden yhteydessä. Huolimatta saamastaan ronskista vastauksesta EU:n lähetystö ilmoitti EU:n ja Filippiinien välien olevan hyvät, ja keskustelua aiheesta käytäisiin kahdenvälisessä yhteydessä.

Duterte kertoi sunnuntaina, että hän jatkaisi huumeiden vastaista kampanjaansa ensivuoteen, koska on vasta ymmärtänyt maan ongelman syvyyden.

Presidentin kriitikko syrjäytettiin

CNN kertoo samalla, että Duterten voimakas kritisoija, senaattori Leila De Lima syrjäytettiin oikeus- ja ihmisoikeuskomitean puheenjohtajan paikalta. De Lima johti tutkintaa liittyen väitteisiin, että nykyinen presidentti olisi johtanut kuolemanpartioita, jotka olisivat tappaneet satoja henkilöitä osana Duterten aiemmin Davaon kaupungissa johtamaa huumetaistelua.

Duterte on kieltänyt väitteet, joiden mukaan hän olisi jopa itse henkilökohtaisesti osallistunut laittomiin teloituksiin. De Liman korvasi entinen nyrkkeilyn maailmanmestari Manny Pacquiao, joka on Duterten läheinen tukija. Hänen mukaansa tutkintaa jatketaan.

Myös De Limaa kohtaan on esitetty epäilyjä esimerkiksi kytköksistä huumekauppaan.

0:45

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.