Sri Lankassa etsitään lehti-ilmoituksella pyöveleitä, joilta löytyy moraalia ja mielenlujuutta – palkka 184 euroa kuussa!

Srilankalaisessa sanomalehdessä maanantaina julkaistu työpaikkailmoitus on herättänyt huomiota maailmalla. Pyövelin pestistä luvataan 184 euron kuukausipalkka.

Sri Lankalla on alkanut erikoinen rekryprosessi, jossa etsitään kahta pyöveliä maan palvelukseen. Taustalla on presidentti Maithripala Sirisenan suunnitelma palauttaa maahan kuolemanrangaistus. Rangaistusta tullaan käyttämään erityisesti huumerikollisuuden kitkemiseen.

Valtion omistamassa sanomalehdessä Daily Newsissä julkaistun työilmoituksen mukaan hakijoilta vaaditaan 18–45 vuoden ikää, puhdasta rikosrekisteriä, "erinomaista moraalia", henkisiä valmiuksia ja mielenlujuutta. Lisäksi heidän on oltava Sri Lankan kansalaisia ja miespuolisia.

Palkkio henkistä kanttia vaativasta pestistä ei Suomen mittakaavassa ole hääppöinen. Kuukausipalkkaa pyöveleille maksetaan 36 310 rupiaa, eli noin 180 euroa. Summa on hieman enemmän, kuin valtion työntekijöille keskimääräisesti maksetaan.

Kuolemanrangaistus ei ole vielä lainsäädännössä saakka, eiä lopullinen päätös sinetöity, mutta valtion vankila kertoo haluavansa valmistautua presidentti Sirisenan suunnitelman toteutumiseen.

–Emme tiedä, palauttaako hallitus kuolemanrangaistuksen, mutta haluamme palkata kaksi teloittajaa ollaksemme valmiita, jos hallitus haluaa teloittaa huumekauppiaita, vankilan tiedottaja Thushara Upuldeniya kertoo Reutersille.

Mallia haettu Filippiineiltä

Viimeisimmän kerran Sri Lankassa teloitettiin ihminen 43 vuotta sitten. Reutersin mukaan kuolemanrangaistuksen palauttamisen ajatus on lähtöisin Filippiineiltä, jossa presidentti Sirisena vieraili tammikuussa Filippiinien presidentin Rodrigo Duterten vieraana. Duterte on julistanut huumeiden vastaisen sodan ja kiristänyt otteitaan huumekaupan kitkemiseksi. Kansainvälinen yhteisö on kritisoinut presidentin toimia esimerkiksi siksi, että poliisit ovat tappaneet myös viattomia sivullisia. Sirisena sen sijaan oli Duterten toimista vaikuttunut.

– Käymänne rikosten ja huumeiden vastainen sota on esimerkki koko maailmalle, ja henkilökohtaisesti myös minulle. Huumeiden uhka yltyy maassani ja minusta meidän pitäisi seurata jalanjälkiäsi hallitaksemme tätä riskiä, Sirisena kommentoi Filippiineillä CNN kertoo lainaten filippiiniläistä uutissivustoa Rappleria.

Ihmisoikeusjärjestöt, kuten Amnesty International ja Human Rights Watch ovat kritisoineet rajusti kuolemanrangastuksen palauttamista ja arvostelleet niitä oikeusvaltion perusperiaatteiden vastaisina. 

Vuodesta 1976 lähtien Sri Lankassa on langetettu kuolemanrangaistuksia murhista, raiskauksista sekä huumekaupasta ja -jakelusta. Käytännössä niitä ei olla kuitenkaan pantu täytäntöön, vaan ne on muutettu elinkautisiksi, kertoo The Independent. Joulukuussa 2018 kuolemanrangaistusjonossa oli 1299 vankia, joista 84 naisia. 

Reutersin mukaan viimeisin teloittaja eläköityi Colombon vankilasta vuonna 2014. Hän ei ikinä teloittanut yhtäkään ihmistä. Tiettävästi yksi teloittaja puolestaan otti lopputilin välittömästi nähtyään hirttopuun ensimmäistä kertaa. Viime vuonna palkattiin myös pyöveli, joka ei ikinä saapunut töihin. 

Lue myös:

    Uusimmat