Mainos

Filippiinien presidentti vertaa itseään hirmuhallitsijaan – jo satoja kuollut muutamassa kuukaudessa

Filippiinien toukokuussa valittua presidentti Rodrigo Dutertea eivät ihmisoikeudet paina, kun hän käy sotaa huumeita vastaan. Duerte jopa vertasi itseään Ugandan hirmuhallitsija Idi Aminiin. 

Monet ihmisoikeus- ja voittoa tavoittelemattomat järjestöt ovat kritisoineet Filippiinien tuoretta presidenttiä Rodrigo Dutertea ihmisoikeusloukkauksista ja halustaan tappaa huumekauppiaita.

Viimeisimmässä palopuheessaan Duterte aikoi voimistaa kampanjaansa, joka sallisi huumekauppiaiden tappamisen. 

– Kun eläköidyn, maineeni on Idi Aminin veroinen, Duterte sanoi puheessaan. Ugandan hallitsija Amin on johti maata 70-luvulla ja jäi historiaan kymmenien tuhansien kansalaistensa tappajana.

– En pelkää ihmisoikeusloukkauksia. En anna maani joutua hukille, Duterte sanoo ja jatkaa, että maan presidenttinä hän ei aio antaa huumerikollisille oikeusturvaa.

Presidentin kyseenalainen kampanja

Duterte valittiin valtaan toukokuussa. Hänen kampanjansa perustui rikollisuuden lopettamiseen Filippiineillä. Presidentin kriitikot sanovat, että hän käyttää nyt samaa "ammu tappaaksesi" -metodia, jolla hän nousi aiemmin pormestariksi.

Poliisi julkisti maanantaina suunnitelmansa asentaa suuren elektronisen seurantataulun Manilan pääpoliisiaseman eteen. Taulussa näkyisi reaaliaikaisena pidätettyjen ja tapettujen huume-epäiltyjen määrä. 

Poliisi perusteli taulua sillä, että ihmiset voisivat siitä ihailla paikallisen lainvalvojansa saavutuksia.

YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen mukaan epäiltyjen huumerikollisten kuolemien määrä on lisääntynyt Filippiineillä välittömästi sen jälkeen, kun Duterte astui valtaan.

– Olemme samalla huolissamme viimeaikaisista lausunnoista, jotka vaikuttavat rohkaisevan mielivaltaista tappamista, kansainvälinen tuomioistuin ilmaisi. 

YK:n alainen järjestö muistuttaa, että Filippiinit on allekirjoittanut lait ja kansainväliset sopimukset, joiden nojalla se on sitoutunut torjumaan poliisiväkivaltaa, mielivaltaisia tappamista ja kuolemantuomioita. 

Duterte on myös toivonut voivansa palauttaa kuolemantuomiot Filippiineille. 

Yli 400 kuollut kahdessa kuukaudessa

Yhdysvaltalaisten tv-kanavien laskujen mukaan Filippiineillä on noin kahdessa kuukaudessa kuollut 408 huume-epäiltyä. Paikallislehdistössä vilisee nyt kuvia kuolleista epäillyistä huumekauppiaista.

Uutistoimisto AFP:lle puhunut entinen huumeidenkäyttäjä kertoo menneensä ilmoittautumaan poliisille sen jälkeen, kun hänen kaksi tuttavaansa olivat kuolleet.

– Olisin voinut kuolla itsekin. Se todella säikäytti minut, hän kertoo AFP:lle.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.